U Rusiji zabranjena komedija Staljinova smrt: "To je udar na naše državne simbole"

U Rusiji zabranjena komedija Staljinova smrt: "To je udar na naše državne simbole"

Screenshot: The Death of Stalin

RUSKO ministarstvo kulture otkazalo je u utorak prikazivanje francusko-britanske komedije "Staljinova smrt" koja je u ruska kina trebala doći u četvrtak i koju su ruski filmski radnici i političari ocijenili uvredljivom i "propagandnom".

"Dozvola za distribuciju filma "Staljinova smrt" je povučena", rekla je za AFP glasnogovornica odjela za film pri ministarstvu.

Film Armanda Ianuccija koji se u četvrtak trebao početi prikazivati u Rusiji i koji je bio zabranjen za osobe mlađe od 18 godina na komičan način priča o borbi Staljinovih najbližih suradnika za vlast nakon njegove smrti 1953.

Filmski radnici, zastupnici i političari u Rusiji koji su u ponedjeljak pogledali film u ministarstvu kulture, potpisali su apel upućen ministru Vladimiru Medinskom tražeći zabranu prikazivanja komedije koja je "udar na ruske državne simbole".
 
"Zahtijevamo da provedete dodatno sudsko vještačenje i u međuvremenu povučete dozvolu za prikazivanje filma", piše dvadesetak ruskih uglednika, među kojima redatelj Nikita Mihalkov i kći sovjetskog generala Georgija Žukova, Era Žukova.
 
Medinski je ocijenio da se film može tumačiti kao "uvredljivo ismijavanje sovjetske prošlosti, zemlje koja je pobijedila fašizam, sovjetske vojske i običnih ljudi, pa i žrtava staljinizma".

"To nije cenzura"
 
"Otkazivanje početka prikazivanja filma nije cenzura", rekao je ruskim novinarima. Kritiziran je i izbor vremena izlaska filma, samo tjedan dana prije proslave 75. obljetnice sovjetske pobjede u Staljingradu nad nacističkom Njemačkom.
 
Potpisnici peticije objavljene na mrežnoj stranici ministarstva drže da je taj "propagandni film (...) uvreda za sve koji su poginuli i koji su preživjeli" Staljingradsku bitku.
 
"Ne samo Staljin, nego i svi njegovi maršali, pa i Žukov, prikazani su kao slaboumnici, iako su pobijedili u ratu", rekao je za AFP jedan od potpisnika, Pavel Požigajlo, član savjetodavnog vijeća ministarstva kulture.
 
"Ovakvi filmovi jednostavno ne bi trebali dolaziti u Rusiju, a oni koji kupuju slične filmove ne bi trebali raditi u našoj zemlji", istaknuo je drugi potpisnik, Nikita Mihalkov, nakon gledanja filma, pokazuju snimke portala Komsomolske Pravde.
 
Nikita Mihalkov je autor filma o staljinizmu "Varljivo sunce", za koji je 1994. dobio Veliku nagradu ocjenjivačkog suda u Cannesu za najbolji strani film.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara