Javilo se rusko veleposlanstvo, Plenkovićevu odluku smatraju neprijateljskim činom

Javilo se rusko veleposlanstvo, Plenkovićevu odluku smatraju neprijateljskim činom

Foto: FAH

RUSKO veleposlanstvo izrazilo je žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši taj potez "neprijateljskim", priopćio je Ured za odnose s javnošću ruskog diplomatskog predstavništva.

>> Rusija bijesna zbog protjerivanja diplomata: Ovo neće proći nekažnjeno

Hrvatska je jedna od 14 zemalja Europske unije koja se odlučila protjerati rusko diplomatsko osoblje kao odgovor na trovanje Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji početkom ožujka te tako stala uz bok EU-a i SAD-a.

Neprijateljski korak

"Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio", priopćilo je rusko veleposlanstvo.

U priopćenju se navodi da je to "pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje zaprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter".

"Mi smatramo ovaj korak kao neprijateljski i neodgovarajući zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa, da ne govorimo o uspostavljenju razloga i potrazi krivih u incidentu koji se dogodio  4. ožujka u Salisburyju, a kojega istraga nosi pristran i neobjektivan karakter", dodaje se.

Neće ostati bez odgovora

U priopćenju također stoji da Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku.

Premijer Plenković je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio da se Hrvatska odlučila solidarizirati s Ujedinjenim Kraljevstvom u slanju političke poruke Rusiji zbog napada na ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj tako što će akreditiranog ruskog diplomata u Hrvatskoj proglasiti personom non gratom, ne navodeći ime diplomata.

"Riječ je o političkoj poruci solidarnosti s obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partnerica u EU-u i NATO savezu", kazao je Plenković.Provokativna gesta


Moskva je prethodno odluku 14 zemalja EU-a te SAD-a i Kanade ocijenila "provokativnom gestom solidarnosti s Londonom", ističući da te zemlje "bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere Skripal, ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja".

Rusija te mjere smatra nastavkom konfrontacijskog puta prema eskalaciji, objavila je službena Moskva.

Hrvatska uz SAD i EU

Hrvatska je protjerivanjem stala uz SAD i još 14 zemalja Europske unije u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Te su zemlje u ponedjeljak u usklađenoj akciji protjerale više desetaka ruskih diplomata, javljaju agencije. Washington je danas naredio ruskim diplomatima, njih 60, da napuste zemlju, a naređeno je i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu. Trump se na ovaj potez odlučio u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.
 
Ta odluka je nastavak na izgon ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su napustili svoje veleposlanstvo nakon isteka ultimatuma Londona i mjera odmazde na trovanje Skripala.
 
Imaju tjedan dana da napuste SAD
 

Visoki dužnosnik Bijele kuće kazao je da je za 12 od 60 Rusa utvrđeno da su pripadnici ruske obavještajne službe stacionirani u Ujedinjenim narodima u New Yorku.
 
Rusi i njihove obitelji imaju sedam dana da napuste SAD, dodao je. Konačna odluka ovisila je i o tome kako će europske prijestolnice odgovoriti na napad nervnim otrovom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara