Rusko-američka posada ISS-a uspješno izvela ´svemirsku šetnju´

POSADA 12. misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) , američki astronaut William MacArthur i ruski kozmonaut Valerij Tokarev, u ponedjeljak je uspješno izvela svemirsku šetnju koja je trajala više od pet sati, objavio je Centar kontrole leta u Koroljevu kraj Moskve.

Tijekom izlaska iz postaje, zapovjednik misije MacArthur i inženjer Koroljev odspojili su staru, neispravnu sondu za mjerenje magnetskih zračenja i ručno je lansirali u svemir te montirali novu vanjsku kameru koja će budućim astronautima olakšati montažu novih strukturnih elemenata postaje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sonda koja nije radila već dvije godine, instalirana je 2000. kako bi prikupljala podatke i mjerila magnetno polje oko postaje. Astronaut Mac Arthur odbacio ju je pod određenim kutom u smjeru suprotnom od kretanja postaje, a s postignutom brzinom od 15 cm u sekundi trebala bi za oko 100 dana izgorjeti u atmosferi, objavili su stručnjaci NASE u Houstonu, drugoj kontroli leta ISS-a.

Bila je to prva svemirska šetnja na ISS u posljednje dvije i pol godine a obavljena je u novim američkim skafanderima EMU, koji su na postaju dopremljeni letom raketoplana Discovery prošloga srpnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara