Rusko-američka posada ISS-a uspješno izvela ´svemirsku šetnju´

POSADA 12. misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) , američki astronaut William MacArthur i ruski kozmonaut Valerij Tokarev, u ponedjeljak je uspješno izvela svemirsku šetnju koja je trajala više od pet sati, objavio je Centar kontrole leta u Koroljevu kraj Moskve.

Tijekom izlaska iz postaje, zapovjednik misije MacArthur i inženjer Koroljev odspojili su staru, neispravnu sondu za mjerenje magnetskih zračenja i ručno je lansirali u svemir te montirali novu vanjsku kameru koja će budućim astronautima olakšati montažu novih strukturnih elemenata postaje.

Sonda koja nije radila već dvije godine, instalirana je 2000. kako bi prikupljala podatke i mjerila magnetno polje oko postaje. Astronaut Mac Arthur odbacio ju je pod određenim kutom u smjeru suprotnom od kretanja postaje, a s postignutom brzinom od 15 cm u sekundi trebala bi za oko 100 dana izgorjeti u atmosferi, objavili su stručnjaci NASE u Houstonu, drugoj kontroli leta ISS-a.

Bila je to prva svemirska šetnja na ISS u posljednje dvije i pol godine a obavljena je u novim američkim skafanderima EMU, koji su na postaju dopremljeni letom raketoplana Discovery prošloga srpnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara