Ruža Tomašić: Htjela sam ići u mirovinu, ali idem po novi mandat

Ruža Tomašić: Htjela sam ići u mirovinu, ali idem po novi mandat
Foto: FaH

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu Ruža Tomašić izjavila je u subotu u Dubrovniku kako hrvatske institucije jako malo koriste svoje zastupnike u Bruxellesu za ostvarenje nacionalnih interesa i ciljeva te da je potrebna puno veća suradnja, posebno od 1. siječnja 2020. kada Republika Hrvatska počinje zasjedati Europskim vijećem.

"Zastupnici bi trebali dobivati informacije iz Hrvatske kakav stav zauzeti o određenoj temi, a događa se suprotno. Mi zovemo njih kako bismo saznali što treba poduzeti i kakve amandmane podnijeti", istaknula je Tomašić, koja je sudjelovala na javnoj tribini političke platforme Hrvatski suverenisti "Budućnost hrvatskog i europskih društava".

"Dok sam radila izvješće, Komisija mi je radila iza leđa"

Naglasila je da je svojim zalaganjem u procesu donošenja višegodišnjeg plana upravljanja malom plavom ribom pokazala da jedan zastupnik u EP-u ipak može puno postići.

"Tri mjeseca sam lobirala i među silnim brojem Talijana baš sam ja dobila to izvješće na Odboru za ribarstvo. Dok sam radila izvješće, Komisija mi je radila iza leđa, htijući uvesti kvote za malu plavu ribu. Nastavila sam uporno lobirati i plan Komisije je pao u vodu“, objasnila je Tomašić.

Istaknula je da će, premda je htjela ići u mirovinu, na predstojećim izborima za Europski parlament od hrvatskih birača tražiti još jedan mandat kako bi završila trijalog s Europskom komisijom i Europskim vijećem o višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom.

"Trijalog o mom izvješću je već trebao biti završen, ali nije niti počeo. Želim se boriti protiv Komisije i njihovih kvota. Ne želim otići u mirovinu dok to ne dovršim", rekla je Tomašić.

Zekanović o "novom globaliziranom europskom društvu"

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović smatra da su "pred hrvatskom obitelji veliki izazovi u novom globaliziranom europskom društvu".

"Danas se društvo sve više okreće pojedincu, a sve manje obitelji kao glavnoj jedinici društva. A bez jake obitelji nema jakog društva pa će politički angažman Hrvatskih suverenista biti usmjeren k snaženju obitelji. Time ćemo dobiti jako hrvatsko, a onda i europsko društvo, koje se može oduprijeti i najvećim izazovima“, istaknuo je Zekanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara