Ruža Tomašić o napadu u Strasbourgu: "Svi migranti se zovu Muhamed Ali"

Ruža Tomašić o napadu u Strasbourgu: "Svi migranti se zovu Muhamed Ali"
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

HRVATSKI parlamentarci koji su se zatekli u Strasbourgu u vrijeme napada na Božićni sajam u srijedu su ga jednodušno osudili, a većina je upozorila da taj čin ne treba stavljati u kontekst s pitanjem migracija, posebice ne s Globalnim kompaktom o migracijama, tzv. Marakeškim sporazumom.

No Ruža Tomašić napad u Strasbourgu iskoristila je za napad na migrante. 

HDZ-ova europarlamentarka Šuica: Europa mora primijeniti sve mjere u borbi protiv radikalizma

Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica podsjetila je da Europski parlament u utorak raspravljao o zaključcima parlamentarnog odbora za terorizam, a da se navečer dogodio napad.

"Europa će morati primijeniti sve mjere u borbi protiv radikalizma", rekla je za Hinu.

Također napominje da je "osumnjičenik rođen u Francuskoj i tu je odgojen, ali očito nije integriran", istaknula je.

Željana Zovko je za Hinu rekla da joj ovaj napad nije prvo takvo iskustvo.

"Dugo godina sam stalno u nekim krizama, od rata terorizma i nekih prijetnji tako da sam imala slične situacije kad sam bila zatočena u parlamentu u Sarajevu 2014. godine. Okupila sam svoje osoblje, asistente i stažiste i bila s njima dok nam nisu javili da možemo sigurno napustiti parlament, znači do tri sata ujutro."

Zovko, koja je ovaj tjedan bila u Marakešu u izaslanstvu Europske unije na globalnom skupu o migracijama, rekla je da su "upozoravali da se moramo boriti s terorizmom, a moramo se boriti u cilju kontroliranih migracija i sigurnosti granica".

"I u tom cilju radimo s trećim zemljama kako bi one prihvatile okvirni sporazum u kojemu su navedene mjere da se uvede neki red i kontrola nad migracijama koje se dešavaju i dešavat će se i u budućnosti, kao i terorizam", rekla je Zovko.

"Od medija tražimo da pružaju korektnu sliku i da ne idu na ruku onima koji šire strahove i dezinformacije", rekla je Zovko te dodala da je žalosti što se "neke tragične situacije koriste za populističke izjave i skupljanje jeftinih bodova".

To smo, nastavila je Zovko, viđali tijekom konflikata, ali ovo je vrijeme kada se to ne može dopustiti.

"Mediji, kao i političari, imaju ulogu da smiruju javnost. Stampedo i panika može donijeti samo još više žrtava. Mi u ovaj kaos moramo unijeti neki red", istaknula je Zovko.

Ruža Tomašić: Svi migranti se zovu Muhamed Ali i rođeni su 1. 1.

Zastupnicu Ružu Tomašić vijest o napadu je zatekla na putu u hotel po izlasku iz zgrade parlamenta. Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara očekuje li nakon novog napada promjene u politikama EU-a spram terorističkih prijetnji, Tomašić je ocijenila da ih ne treba očekivati.

"Oni će malo pričati i čekati da se to zaboravi jer to godinama rade", rekla je.

Tomašić drži da je jedan od izvora problema nekontrolirana imigracija te izostanak odgovarajućih politika integracije useljenika.

"Oni su prepušteni sami sebi i naravno da lako padnu pod utjecaj islamista. Kada dođu u vašu državu trebate im pomoći da s uklope i ne možete ih prepustiti samima sebi. Oni žive u svojim četvrtima i nemaju dodira s nama (...), a ako mi ne pokazujemo nikakav interes za te ljude, naravno da će se okrenuti onima koji pokazuju i koji ih pune mržnjom prema nama", dodala je.

"Ne možete s jedna strane govoriti da se borite protiv terorizma, a s druge puštate u državu sve i svakoga i nemate pojma tko je tko", ustvrdila je Tomašić, komentirajući inicijative institucija EU-a u borbi protiv terorizma. "Svi se zovu Muhamed Ali, a rođeni su 1. 1.", primijetila je.

"Dobro razumijem da ljudima treba pomoći, i mi smo prošli kroz Domovinski rat i imali naše izbjeglice, ali su svi imali uredne papire i znalo se tko je odakle došao", dodala je.

Jakovčić: Ovaj događaj nema veze s migrantima, napadač je Francuz

Ivan Jakovčić kaže da je riječ o napadu na slobodu, Francusku i liberalno društvo te se zbog svih građana treba boriti protiv terorizma jer terorizam danas najviše ubija demokratske slobodarske vrijednosti koje je Europska unija stvorila i na kojima počiva.

"Naravno da će oni koji su slični teroristima, no koji na sreću ne ubijaju, ali čija je ideologija nekada ubijala, biti protiv Marakeša i takvih dogovora. Znamo što su te desničarske, nacističke, fašističke ideologije donosile svijetu i zato je jedan globalan dogovor oko problema migranata iznimno važan", rekao je za Hinu.

"Uostalom, ovaj događaj nema veze s migrantima. Čovjek je Francuz, rođen u Strasbourgu, ideološki naravno odgojen na katastrofalan i tužan način, ali nema veze s migrantima. Nadam se da će Marakeš biti jasan pokazatelj da velika većina naroda i država na svijetu podržava dogovor o migrantima", rekao je Jakovčić.

Francuska policija identificirala je osumnjičenog  za napad na Božićni sajam kao 29-godišnjeg Cherifa Chekatta. Prema posljednjim informacija, ubio je troje ljudi, 12 je ranjeno, među kojima je šest u teškom stanju.

Na konferenciji koja se 10. i 11. prosinca održala pod okriljem Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Kraljevine Maroko Hrvatska je bila među 164 zemlje koje su potpisale dokument o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama, a manji dio, među kojima SAD, Australija, Izrael, Švicarska te članice EU-a -  Austrija, Bugarska, Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka, odbile su pristupiti tom sporazumu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara