Ruža Tomašić: Papa još jednom sudi Stepincu

Ruža Tomašić: Papa još jednom sudi Stepincu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Hina

HRVATSKI političari osvrnuli su se Papinu Izjavu o Stepincu i kazali kako misle da će Stepinac biti proglašen svetim.

>> Papa o Stepincu: Nešto je tu nejasno, morao sam pitati srpskog patrijarha

Nakon što je papa Franjo izjavio kako nije sve jasno oko slučaja Alojzija Stepinca i kako je morao pitati o Stepincu i srpskog patrijarha Irineja, uslijedile su reakcije brojnih političara. 

"Radi se o tome da Katolička crkva želi dobre odnose s Pravoslavnom crkvom, a za Pravoslavnu crkvu postoje prijepori i Papa želi vrlo vjerojatno pokušavati uskladiti stavove s njima prije proglašenja. On je rekao kako se radi o blaženiku kojem se može moliti i koji ima svoje krjeposti", izjavio je Nikola Grmoja iz Mosta, prenosi N1.

"Uskoro će biti proglašen svetim. Katolička crkva ima svoja pravila. Ja sam siguran da je papa Franjo svjestan značaja Stepinca za hrvatski narod i Katoličku crkvu, te bih se usudio reći i čovječanstvo. Žao mi je što Srpska pravoslavna crkva i neki pojedinci iz srpske politike to ne uviđaju, ali i tamo su zapuhali neki malo drugačiji vjetrovi. Ja sam siguran da ćemo uskoro i u Zagrebu i u Vatikanu slaviti proglašenje Stepinca svetim", izjavio je Hrvoje Zekanović iz Hrasta. 

Tomašić pisala papi

Na pitanje novinara kako tumači poruke koje je poslao Papa, Zekanović je odgovorio kako: "Papa Franjo govori informacije koje ima. On nije rekao da neće biti kanoniziran, već Katolička crkva radi jako temeljito i polako. Imali smo samo nekoliko brzih proglašenja". 

Tomašić se pita zašto bi mislila ono što papa misli. Kaže i da mu je pisala.

"Papa vrlo dobro zna tko je Irinej i da on nije onakav kakvim se želim prikazati. Oni su blagoslivljali tenkove i topove koji su išli na Hrvatsku. Jedan takav ne može biti svjedok. Poslala sam mu pismo, a on traži istinu na drugoj strani... Papa na ovaj način još jednom sudi Stepincu. Zašto bih mislila ono što Papa misli?" izjavila je Ruža Tomašić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara