S druge strane zavjera i laži - cigarete su radioaktivne

S druge strane zavjera i laži - cigarete su radioaktivne

RADIOAKTIVNI kemijski element polonij 210, kojim je otrovan bivši KGB-ov agent Aleksandar Litvinenko, nalazi se i u cigaretama što je duhanska industrija tajila četiri desetljeća, otkivaju znanstvenici.

Nakon studenog 2006. godine  zatvoren je restoran u kojem je navodno Litvinenko bio otrovan te se do njega nije moglo bez posebnih odijela, piše Jutarnji List. Dvije godine kasnije, četvero američkih liječnika došlo je do otkrića kako se polonij 210 nalazi u svakoj cigareti proizvedenoj u Americi. Ispitivanja provedena na miševima pokazala su kako se polonij 210 taloži na bronhima te izaziva rak pluća.

Otkrivene tajne stare gotovo pola stoljeća

Cijelu priču otkrilo je rujansko izdanje časopisa American Journal of Public Health gdje je opisan kako američka duhanska industrija već 40 godina skriva od javnosti da su njihovi proizvodi radioaktivni.

Polonij 210, primjerice, toliko je zastupljen u jednoj kutiji Marlbora da bi na njemu trebalo stajati upozorenje kako su te cigarete radioaktivne te su izvor radioaktivnog zračenja. Znanstveni tim na čelu s Monique E. Muggli iz Klinike Mayo proučio je 1500 različitih dokumenata među kojima su bili i interni dokumenti vodećih proizvođača cigareta u SAD-u.

Naime, duhanska je industrija prije 40 godina saznala da je polonij 210 sastavni dio cigareta, ali nakon neuspješnog pokušaja uklanjanja, informacije o postojanju tog kemijskog elementa zatajene su kako ne bi pala prodaja cigareta. Analiza je obuhvaćala i pušače koji dnevno popuše do jednu i pol kutiju cigareta što je jednako 300 rengenskih snimki prsnog koša godišnje. Polonij 210 smatra se odgovornim za smrt 1.600 od 162 tisuće ukupno preminulih u SAD-u od raka pluća dok je u svijetu polonij odgovoran za 11.700 od 1,3 milijuna ukupno umrlih.

“Da bi duhan bio dobrog okusa, mora se smanjiti udio dušika, što se postiže visokofosfatnim gnojivom nekoliko puta. Što je viša razina fosfata u gnojivu, to je veća i koncentracija polonija 210 u biljci duhana”, pišu autori.

Neuspjelo čišćenje duhanskih listova od polonija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šokantnog otkrića duhanske industrije što im se to nalazi u cigaretama pokušali su ukloniti polonij s lišća duhana pranjem. No pranje je bilo preskupo, uklanjalo je samo 50 posto polonija i nije bilo izvedivo na velikim količinama poput onih u Philip Morrisu. Nakon sve većih otkrića 90-ih godina u Philip Morrisu laboratorij za ispitivanje polonija 210 je zatvoren jer su otkrića mogla rezultirati sudskim tužbama.

Genetički modificiran duhan

Nakon neisplativog pranja duhana i preozbiljnih otkrića u laboratorijima u Philip Morrisu su smatrali da bi mogli smanjiti količine polonija u duhanu ako uspiju proizvesti biljku glađih listova, koja neće u tolikoj mjeri “hvatati” polonij nakon gnojenja. taj je projekt samo kupovao vrijeme za daljnje trovanje i nikada nije bio namijenjen da nešto postigne.

Dokumenti koje je prikupilo četvero liječnika također dokazuju da je Philip Morris, preko svojih odvjetnika, sustavno prikrivao istinu koju je znao. Većina internih dokumenata o poloniju 210 nikada nije objavljena.

Laži, prikrivanja i smrt

Nakon velikog broja tužbi protiv Philip Morrisa koje se bile prepune 5. amandmana, lažnih dokumenata, potkupljivosti i "neznanja" stručnjaka o poloniju 210 dokazano je malo toga, a otkriveno je sve.

“Iako je za polonij 210 dokazano da ima tumorsko djelovanje na laboratorijske miševe, nije uspostavljena veza izvan svake sumnje između polonija 210 i duhana te duhanskog dima i kancerogenih aktivnosti u ljudima. U stvari, razine polonija 210 kojima su pušači izloženi očito su premale da bi utjecale na zdravlje pušača. Dodatak: polonij 210 u tragovima u duhanu i duhanskom dimu ne predstavlja opasnost za pušače.”

V.M.
Foto: uoguelph.ca

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara