S Hrvatskih studija izbacili kolegij poznate hrvatske znanstvenice, nisu je ni obavijestili

S Hrvatskih studija izbacili kolegij poznate hrvatske znanstvenice, nisu je ni obavijestili
Screenshot: YouTube

DOCENTICA Ivana Radačić, koja na Hrvatskim studijima predaje sociološke kolegije Ljudska prava i Sex, Gender and Human Rights, ispala je iz nastave HS-a nakon sjednice održane 12. srpnja, piše portal Srednja.hr.

Naime, na toj je sjednici doneseno niz odluka među kojima uz kolegij Ljudska prava nije naveden nositelj kolegija, odnosno osoba koja će iduće akademske godine to predavati studentima prve godine. Osim toga, u potpunosti je nestao izborni kolegij Sex, Gender and Human Rights.

Radačić je odnedavno predsjednica UN-ove Radne skupine o diskriminaciji žena u zakonima i praksi, koja djeluje pri UN-ovu Vijeću za ljudska prava. Na Hrvatskim studijima predaje od 2009. godine.

"Ne znam zašto je tako odlučeno"

"Nitko me nije obavijestio o tome da prema usvojenom izvedbenom nastavnom planu sljedeće akademske godine neću predavati kolegij Ljudska prava, koji na Hrvatskim studijima predajem već skoro deset godina i koji sam uspostavila. Ne znam zašto je odlučeno da više ne predajem, s obzirom na to da zaista imam relevantne kompetencije, znanja i da sam maksimalno angažirana oko ljudskih prava i prava žena, uključujući u UN-u. Ne znam tko još ima ovakva iskustva i znanja u ovom području", rekla je Radačić za Srednju.

Osvrnula se i na izbačeni izborni kolegij, Sex, Gender and Human Rights.

To je kolegij koji su pohađali brojni Erasmus studenti različitih studija i s različitih godina, kao i naši studenti s HS-a. Kolegij se inače izvodio u ljetnom semestru, no ove godine javili su mi da nije bilo dovoljno interesa za taj kolegij, što mi je bilo čudno budući da je svih ovih godina postojao velik interes, posebice stranih studenata. Poslije su mi neki studenti s Hrvatskih studija rekli da je bio ponuđen u zimskom semestru i da su upisali pa da im je javljeno da je došlo do greške, da se neće izvoditi. Također sam čula da se više nije nudio psiholozima. Kontaktirali su me i neki strani studenti, razočarani što kolegij ne ide", rekla je Radačić.

"Takva praksa je opasna"

Rekla je i zašto progovara o svom slučaju nestanka iz nastavnog plana na Hrvatskim studijima.

"Ako me se zaista diskvalificira zbog mog javnog i znanstvenog angažmana, mislim da je takva praksa opasna. Sloboda govora jedno je od osnovnih ljudskih prava i temelj znanstvenog stvaralaštva te je zato bitno upozoriti na ovakve događaje. Nadam se da će te slobode Ministarstvo i Sveučilište, kao relevantne institucije, štititi. Nezamislivo mi je baviti se i predavati o ljudskim pravima, a da me bude strah o tim istim pravima javno govoriti", zaključila je Radačić.

Radačić je doktorica pravnih znanosti iz područja međunarodnih ljudskih prava, a doktorat je stekla na University College London 2008. godine. Godinu je dana radila kao pravnica - sudska savjetnica na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, pripremajući odluke u hrvatskim slučajevima. Od 2005. godine zaposlena je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, a od 2009. predaje na Hrvatskim studijima. Članica je Radne skupine Ujedinjenih naroda o diskriminaciji žena u zakonima i praksi, a od lipnja ove godine i predsjednica skupine.

Iz Hrvatskih studija još se nisu oglasili o ovom slučaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara