S. Koreja želi jasnu ispriku SAD-a prije pregovora

Sjeverna Koreja želi iskrenu i jasnu ispriku Sjedinjenih Država koje su tu komunističku državu nazvale 'utvrdom tiranije' prije nego se vrati pregovorima o svom nukelarnom programu, izjavio je u petak predstavnik Pyongyanga u Ujedinjenim narodima.

Taj je zahtjev istaknuo tijekom opširnog obrazlaganja izjave od četvrtka u kojoj Sjeverna Koreja poziva da se šesterostrani pregovori o njenom nuklearnom programu prošire u sveobuhvatne pregovore o razoružanju.

"Uvjeti i razlozi za šestostrane pregovore moraju biti postavljeni pošteno, a to znači ispriku SAD-a i povlačenje komentara o 'utvrdi tiranije'", rekao je zamjenik korejskog veleposlanika u UN-u Han Song-ryol, a prenosi novinska agencija Yonhap.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice na nedavnom se putovanju po Aziji odbila ispričati za tu izjavu, koju je dala u siječnju tijekom procedure imenovanja na dužnost državne tajnice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pyongyang u izjavi objavljenoj u četvrtak traži da se Sjevernu Koreju, sada kad posjeduje nuklearno oružje, tretira kao ravnopravnog partnera SAD-u.

"Šesterostrani pregovori trebaju osigurati platformu za traženje sveobuhvatnih načina za istinsko i pravedno ostvarenje denuklearizacije poluotoka, i ne mogu biti samo polje cjenkanja gdje se raspravlja o rješenjima nuđenjem i traženjem. Sada kada je Sjeverna Koreja postala u potpunosti zemlja s nuklearnim oružjem, šesterostrani pregovori trebaju biti pregovori o razoružanju", rekao je u glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

(Hina) xbcav ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara