S lažnom diplomom 17 godina predavao u bjelovarskoj školi

S lažnom diplomom 17 godina predavao u  bjelovarskoj školi
Foto: bjelovar.hr

NOVI slučaj lažne diplome u školama otkriven je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a riječ je o muškarcu koji je dugi niz godina bio zaposlen u čak dvjema bjelovarskim školama - Ekonomskoj i birotehničkoj školi te Medicinskoj školi. 

Iz Ministarstva obrazovanja Indexu je neslužbeno potvrđeno kako se doista radi o novom slučaju lažne diplome. 

"Profesoru" koji je predavao 17 godina s lažnom diplomom uručen je otkaz. Odluka o otkazu je donesena na jučerašnjim sjednicama Školskog odbora u objema školama u kojima je radio. 

"U ponedjeljak smo održali sjednicu Školskog odbora, na kojoj je odlučeno da se profesoru koji je zaposlen u našoj školi uruči izvanredni otkaz radi posjedovanja krivotvorene diplome. Otkaz će mu biti uručen osobno ili poštom", rekla je u telefonskom razgovoru za bjelovar.live Biljana Balenović, ravnateljica Medicinske škole u Bjelovaru.

Lažna diploma iz Austrije

Vojislav Kranželić, ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole, potvrdio je kako su članovi Školskog odbora na sjednici koja je u toj školi također održana jučer, odlučili da se zaposleniku s lažom diplomom uruči izvanredni otkaz.

Muškarac  je posjedovao lažnu diplomu s jednog od fakulteta iz Graza u Austriji. Na temelju krivotvorene diplome, na kojoj stoji da ima titulu mr. sc. latinskog jezika i povijesti, zaposlio se u Medicinskoj školi, u kojoj je punih 17 godina predavao latinski i povijest. 

Na pitanje novinara portala bjelovar.live je li tijekom radnog vijeka lažnog profesora bilo razloga sumnjati u njegove kompetencije, ravnateljica Balenović odgovorila je kako nikada i ničim nije odavao da ne zna što radi.

Podignuta kaznena prijava

Dodala je i kako je Medicinska škola po saznanju da se radi o lažnoj diploma ispoštovala zakonsku obvezu te uz to što je o cijelom slučaju obavijestila nadležno ministarstvo, bivšeg zaposlenika je kazneno prijavila policiji i državnom odvjetništvu.

Iz Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru potvrdili su primitak kaznene prijave iz Medicinske škole.

"Vezano za vaš upit obavještavam vas kako je ovo državno odvjetništvo zaprimilo kaznenu prijavu Medicinske škole Bjelovar podnesenu protiv muške osobe zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 3. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona. U tijeku je provođenje izvida", odgovorili su za bjelovar.live. 

Dobio nagradu Ponos Hrvatske

Posebno je zanimljivo to da je "profesor" koji je punih 17 godina djeci predavao s lažnom diplomom, i to latinski i povijest, 2011. godina dobio nagradu Ponos Hrvatske. 

Uz nagradu je dobio i statuu Srce na dlanu. Nagradu koja se dodjeljuje onima kojima su ugrozili sebe da bi spasili druge lažni profesor dobio je jer je pred zgradom bjelovarske Medicinske škole stao u obranu učenika kojeg je maltretirala skupina starijih dječaka.

Ima 30 godina radnog staža i 17 godina u školama s krivotvorenom diplomom

Tom je prilikom izjavio da bi opet, kada bi mu se pružila prilika, stao u obranu učenika kojeg je maltretirala skupina starijih dječaka, a tada je, 2011. godine, kazao i kako je od 22 godine radnog straža 12 proveo u školskim klupama. 

To znači da je do danas prikupio 30 godina radnog staža, od toga 17 u obrazovnim ustanovama. 

Velika provjera lažnih diploma u školama

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja u siječnju je u svojim redovima otkrilo ženu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu, zbog čega su u Ministarstvu odlučili provesti veliku provjeru svih zaposlenih u sustavu obrazovanja koja zahvaća 90 tisuća ljudi.

Do sada je, ne računajući ovu, otkriveno 11 krivotvorenih diploma u školama.

Posljednja je otkrivena profesorica koja je u srednjoj školi u Ivanić Gradu predavala 24 godine. Predavala je grupu ekonomskih predmeta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara