S. Linić: Ponovno bih podupro odluku o jamstvu za "Lenac"

BIVŠI potpredsjednik Vlade Slavko Linić izjavio je danas pred saborskim Istražnim povjerenstvom za "Viktor Lenac" da bi ponovno podupro odluku da se tomu brodogradilištu u privatnom vlasništvu izdaju državna jamstva.

"Kad bih kao član Vlade ponovno odlučivao, uvijek bih dignuo ruku", kazao je Linić.

Svojom najvećom grješkom drži što je vjerovao, kako je rekao, "zvučnim imenima - IFC-u, DEG-u, Raiffeisen banki - koji su promovirali cijeli projekt".

Ustvrdio je da su, kad se govori o izdanim jamstvima, njegovi partneri bili ljudi iz IFC-a, a da Vlada nikad nije pregovarala s Upravom "Lenca" o financijskim projektima.

"Vlada nije utjecala na poslovanje Lenca", dodao je Linić i podsjetio kako su vlade - od 1998. do 2004. - privatnim tvrtkama dodijelile oko 2,5 milijarde kuna jamstava, od čega je propalo 640 milijuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanja saborskoga Istražnog povjerenstva, Linić je ocijenio i da nije moralno ako osoba u privatizaciji kupi dionice, proda ih i zaradi, iako je to po hrvatskim propisima zakonito. "Ako je bivši Lenčev direktor Damir Vrhovnik postupio tako, to pripada u istu kategoriju", kazao je.

Naveo je da je kao mladić dvije godine radio u "Viktoru Lencu" iz kojeg je otišao zbog sukoba s Damirom Vrhovnikom, tada šefom Partije u tom poduzeću.

Linić je također kazao da se kao čelni čovjek riječke gradske vlade od 1990. do 1993. brinuo da se utvrdi što je pomorsko dobro i da ga se izostavi iz elaborata o pretvorbi brodogradilišta, te da nakon toga, do 2000., nije pratio što se s tim događa.

Na Istražnom povjerenstvu, pred kojim su danas svjedočili i bivši premijer Ivica Račan i bivši ministar financija Mate Crkvenac, predloženo je da se na svjedočenje pozovu i Giancarlo Zachello, te čelnici međunarodnih novčarskih ustanova koje su pregovarale s Vladom.

O tome i ostalim nakanama Povjerenstvo će stajalište zauzeti naknadno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara