S transplantiranim organima prenose se i stanice tumora

ZNANSTVENICA Patrizija Barozzi sa suradnicima sa Sveučilišta u Modeni ispitivala je osam pacijenata, koji su nakon transplantacije oboljeli od Kaposijeva sarkoma.

Kaposijev sarkom napada u prosjeku jednog od dvjesto primatelja organa i tako predstavlja jedan od najčešćih oblika tumora koji se javljaju nakon transplantacije. Kod petorice od osam pacijenata, stanice tumora potjecale su od davatelja organa.

Već su u prijašnjim studijama znanstvenici dokazali da se preko organa može prenijeti uzročnik Kaposijeva sarkoma, ljudski virus herpesa 8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U organima primatelja virusi i tumorske stanice imaju idealne uvjete: lako se mogu širiti jer je imunološki sustav pacijenta opterećen kako ne bi odbacio transplantirani organ.

Tako primatelj organa ima 400 do 500 puta veći rizik obolijevanja od Kaposijeva sarkoma. Primateljima organa stoga bi trebalo dati imuno-stanice koje mogu kontrolirati virus herpesa 8, a davatelji organa morali bi se testirati na taj virus, zaključio je Moor u komentaru znanstvenog rada objavljenog u Nature Medicine.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara