Sa zvjezdarnice Višnjan otkriven još jedan "opasan" asteroid

SKUPINA voditelja i studenata otkrila je tijekom edukacijskoga projekta "Višnjanska škola astronomije" brz objekt neobičnoga smjera kretanja koji spada u kategoriju potencijalno opasnih asteroida koji prolaze pokraj Zemlje , priopćeno je iz Zvjezdarnice Višnjan.

Nakon slanja prvih mjerenja u matematički centar za praćenje tih objekata, informacija je s višnjanske zvjezdarnice odmah odaslana drugim zvjezdarnicama kako bi one pomogle u mjerenjima da se taj objekt ne izgubi.

Koristeći se istovremeno u daljinskom modu teleskopom u Španjolskoj na Malorci i teleskopom u Višnjanu, s bazom udaljenosti 1343 kilometara, uspjela se odrediti udaljenost toga objekta i Zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o objektu promjera oko dva kilometra, veličine jedne planine, koji je dobio privremeni naziv 2003QA. Trenutno se udaljava od nas, a natrag se vraća za tri godine i sedam mjeseci. Bez obzira što "prelijeće" preko Zemlje, na svom putu prema Suncu trenutačno nije opasan za planet Zemlju.

Daljnjom evolucijom staze, taj će objekt vjerojatno postati opasan najprije za planet Veneru, a tek onda, ako u nju ne udari, i za ostale unutarnje planete.

Edukacijski projekt "Višnjanska škola astronomije" podržavaju Ministarstvo znanosti i tehnologije te tvrtke VIPnet, "Lura" i Ured za udruge.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara