Sabor 2003. dobiva elektroničko glasovanje

Sabor 2003. dobiva elektroničko glasovanje
U NOVU parlamentarnu sezonu Hrvatski sabor će vjerojatno zakoračiti s jednom novosti elektroničkim glasovanjem, doznaje se u Saboru.

Prelaskom na suvremeniji način glasovanja, saborski će rad ´dobiti na brzini´, otpast će prigovori o pogrješnu brojenju i potreba da se glasovanje ponavlja. Sabor će, osim toga, prestati nositi epitet jednog od zadnjih europskih parlamenata koji još nema elektroničko glasovanje.

Iako će nov način glasovanja biti krupna novost u zastupničkom radu, u njegovo uvođenje neće trebati znatnija ulaganja, jer već postoji dio instalacija, ugrađenih još sredinom 90-ih prošloga stoljeća. Tada je pod ´palicom´ prvog predsjednika Sabora Žarka Domljana temeljitije uređena zgrada na Markovu trgu. Tada je svako zastupničko mjesto dobilo elektronički uređaj - mikrofon, elektroničko glasovanje, puce za identifikaciju, zvučnik, no do danas elektroničko glasovanje nije u uporabi jer za to nema zaslona i središnjeg računala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovih dana i to bi trebalo biti postavljeno pa bi saborski rad ubuduće bio potpomognut elektroničkim glasovanjem. Kad se ono uvede, Sabor će ostati bez ´živih semafora´, odnosno djelatnika koji su proteklih godina s galerije Velike vijećnice brojili glasove i tako postali svojevrsnom instutucijom.

Upućeni u Saboru ne žele službeno objasniti zašto je trebalo nekoliko godina da se usavrši način glasovanja. Kažu tek da je zadnjih godina na saborskom Predsjedništvu više puta postavljano to pitanje, da je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić požurivao njegovo rješavanje, no da unatoč tomu tek ovih dana priča treba dobiti epilog.

Radovi na osuvremenjenju glasovanja potrajat će 15-ak dana i, kako vjeruje, predsjednik Sabora neće utjecati na početak redovite, proljetne parlamentarne sezone, koja počinje 15. siječnja. Svi su izgledi da će se zastupnici u Velikoj vijećnici okupiti već 22. siječnja 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara