Sabor: 200-tinjak proračunskih amandmana "teški" više od tri milijarde kuna

DAN prije isteka roka za podnošenje, broj amandamana na predloženi državni proračun popeo se na 200tinjak, zajedno su teški više od tri milijarde kuna.

Točan broj amandmana i koliko se njima novca traži znat će se sutra u 14 sati kada istječe rok za podnošenje.

Po broju podnijetih, za sada, prednjače SDP-ovke Dragica Zgrebec i Milanka Opačić, "najskuplje" je amandmane predložio Mato Gavran (SDP), najbolje su lobirali zastupnici iz Međimurja i Slavonije.

Slavonski SDP-ovci i HSS-ovci Mato Arlović, Gavran, Ljubica Lalić i Ljubica Brdarić zajedničkim su snagama zatražili da država za barem 2,5 milijuna kuna poveća potporu Brodsko-slavonskoj županiji, te da za registraciju, odnosno izmjeru poljoprivrednog zemljišta umjesto planiranih pola osigura 8,8 milijuna kuna.

Iako su nastupali samostalno, pokazalo se da zastupnici SDP-a, Libre i HNS-a Zgrebec, Željko Pavlic i Dragutin Lesar traže više državnih novaca za Međimurje, konkretno čakovečku bolnicu, izgradnju sustava za otpadne vode u Nedelišću, za zone malog gospodarstva.

Po težini podnijetih amandmana za sada prednjači SDP-ovac Gavran koji traži gotovo 1,2 milijardi kuna za projekte zaštite od poplava, održavanja odvodnih kanala i sl.

Iz HSS-a, međutim, najavljuju da bi njihovi amandmani u konačnici mogli težiti do dvije milijarde, od čega bi 300-tinjak milijuna otišlo za tzv. nacionalne mirovine namjenjene starijima od 65 godina bez ikakvih ili s prihodima ispod socijalnog minimuma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među skupljima je i amandman kojim SDP-ovka Opačić traži još 340 milijuna kuna za rodiljne naknade i opremu za novorođenčad.

Neki su zastupnici već sugerirali Vladi kako ispuniti njihove zahtjeve. Opačić predlaže da se Direkciji za služeni zrakoplov skine 3,5 milijuna kuna i usmjeri u domove za nezbrinutu djecu, a Biserka Perman (SDP) da 11,2 milijuna kuna umjesto kao poticaj za zdravstvo Federacije BiH završi u KB Rijeka.

SDP-ovac Josip Leko traži, pak, da se KB Merkuru skine četiri milijuna kuna i usmjeri u zagrebačku Traumatologiju.

Među pristiglim amandmanima većina ih se, uobičajeno, tiče gradnje i dogradnje škola i športskih dvorana, sudova, bolnica.

No, podnijet je i vječni amandman za zračnu luku Smokvica, kao i posve novi - primjerice Josip Vresk (HSS) traži dva milijuna kuna za uređenje i zaštitu spilje Vindija.

Prošle i pretprošle godine, u prosjeku je, podnijeto 440 amandmana, a težili su po tri i pol milijarde kuna.

Bivša vlada Ivice Račana prošle je godine u cijelosti prihvatila samo jedan amandman - Marjane Petir (HSS), dok je sve druge odbila uz tumačenje da su uključeni u proračun.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara