Sabor danas raspravlja o mirovinama, evo što se sve mijenja

Sabor danas raspravlja o mirovinama, evo što se sve mijenja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI sabor nastavlja zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina vraća​ granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje.

U vladinom prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju prihvaćeni su zahtjevi Građanske inicijative "67 je previše" o vraćanju dobne granice​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, za što je prikupljeno više od 700 tisuća potpisa građana. 

Uvažavajući volju hrvatskih građana, odnosno činjenicu da je nesporno prikupljen potreban broj potpisa birača za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, vlada je predložila zakonske izmjene kojima bi se u cijelosti preuzeli zahtjevi Građanske inicijative „67 je previše“.

Što se sve mijenja

izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju predviđeno je da pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina i 15 godina mirovinskog staža umjesto 67 godina i 15 godina mirovinskog staža, što bi po važećem zakonu bili uvjeti za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene i muškarce od 1. siječnja 2033.  

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu osiguranik bi ostvarivao kada navrši 60 godina i 35 godina mirovinskog staža, a sada je to sa 62 godine i 35 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik ostvarivao bi sa 60 godina i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju, umjesto kada navrši 61 godinu i 41 godinu staža.

Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, mirovine bi se penalizirale 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. To znači da bi maksimalna penalizacija prijevremenog umirovljenja za pet godina iznositi 12 posto, dok je u važećem zakonu propisana najveća penalizacija od 18 posto.

Produljuje se i prijelazno razdoblja za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene - umjesto 31. prosinca 2026. utvrđuje se rok 31. prosinca 2029. godine. Od 1. siječnja 2030. godine žene i muškarci ostvarivat će pravo na starosnu mirovinu pod istim uvjetima, a to su navršenih 65 godina i 15 godina mirovinskog staža.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara