Sabor dao potporu izmjenama Zakona o DSV-u

SVI SABORSKI klubovi koji su sudjelovali u raspravi, njih četiri, podržali su danas predložene izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV), kojima Vlada kani ubrzati stegovne postupke protiv sudaca.

Po predloženom, stegovni bi se postupak ubrzao jer bi ga vodilo tročlano stegovno vijeće, koje bi se osnovalo, a ne DSV u punom sastavu (13), koji bi donosio konačnu odluku.

Produljio bi se apsolutni rok zastare s dvije na tri godine, a suspendirani sudac, protiv kojega je pokrenut stegovni ili kazneni postupak, dok taj postupak traje primao bi samo pola plaće.

Žalba Ustavnom sudu ne bi više odgađala razrješenje suca dužnosti.

Suci koji su u stegovnom postupku kažnjeni ukorom ne bi mogli napredovati dvije godine, dok bi novčana kazna odgađala napredovanje za tri godine.

Vlada je do drugog čitanja predloženih izmjena odustala od smanjenja broja članova DSV-a iz redova sveučilišnih profesora pravnih znanosti i odvjetnika - i dalje će ih biti po dva.

Klubovi HDZ-a, HNS-a, HSS-a i HSP-a podržali su spomenute mjere, ali navedena tri oporbena kluba pozivaju Vladu da bude hrabrija, odnosno pokrene veće reformske zahvate kako bi osigurala veću odgovornost sudaca.

Josip Vresk (HSS) tako predlaže da članovi DSV-a, osim postupaka imenovanja i razrješenja sudaca te vođenja stegovnih postupaka, dobiju veću ulogu u nadzoru sudskih postupaka, i to putem pravosudne inspekcije.

Pravaš Pero Kovačević ističe da se se iz DSV-a mora maknuti politika, jer su se, kaže, sve vlasti do sada, izravno ili neizravno, miješale u rad DSV-a. "DSV mora imati punu samostalnost u radu i glavni kriterij za izbor sudaca mora biti stručnost, profesionalnost, čestitost i domoljublje", rekao je.

Dražen Bošnjaković (HDZ) ističe kako ne bi želio da se iz rasprave izvede pouka da su hrvatski suci loši. "Suci su dobri, a ovi su propisi poboljšanja koja će mogućnost procesnih zlouporaba svesti na najmanju moguću mjeru", dodao je.

Iako SDP-ov klub nije sudjelovao u raspravi, njihov zastupnik Nenad Stazić u pojedinačnom je dijelu rasprave predložene izmjene nazvao kozmetičkima.

Smatra da DSV nikada neće ispuniti svoju ulogu ako ne procesuira suce koji nesavjesno obavljaju svoj posao. "Usporedimo li dvije kolone, onu s kaznenim predmetima koji su neopravdano otišli u zastaru i onu koliko je sudaca stegovno procesuirano vidjet ćemo neusporedivu razliku, koja svjedoči da DSV ne radi dobro svoj posao", kazao je Stazić.

Stazić prozvao Đapića za prepisivanje magisterija

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić danas je u saborskoj raspravi o novom Zakonu o sudovima pozvao na jači nadzor javnosti nad radom sudova, kako se, kaže, ne bi ponavljali slučajevi poput onog kada je čelnik HSP-a Anto Đapić oslobođen optužbi za prepisivanje magisterija jer je postupak pao u zastaru.

"Nisam zlurad kada sam spominjao neke slučajeve u sudskoj praksi, kada sam aludirao na Đapića kojemu se sudilo zbog prepisivanja magisterija, a sucu je trebalo četiri godine da donese presudu, oslobađajuću, tek nekoliko dana prije nego je nastupila apsolutna zastara", rekao je Stazić.

Iako je viši sud tu presudu poništio, dodaje Stazić, zbog zastare nije bilo ponavljanja suđenja.

"To je čisto pogodovanje stranci od strane suda", ocijenio je, opetujući svoj zahtjev iz sinoćnje rasprave o potrebi jačanja uloge javnosti u analizi sudske prakse, a kako se, kaže, ne bi ponavljali slučajevi poput Đapićevog.

Stazićev istup naljutio je pravaša Peru Kovačevića, koji je bivšu koalicijsku vlast prozvao da ništa nije napravila kako bi poboljšala stanje u pravosuđu. "Samo ste vodili političke sporove", poručio je Staziću.

Sabor je, inače, nastavio sinoć započetu raspravu o prijedlogu novoga Zakona o sudovima, o kojemu su zastupnici HDZ-a i SDP-a u pojedinačnoj raspravi iznijeli različita mišljenja.

HDZ-ovci su redom hvalili zakonski prijedlog Vlade, posebno odredbe o uvođenju instituta prava na razumno suđenje te prebacivanju predmeta s opterećenih na manje zatrpane sudove.

Ipak, i oni su imali neke primjedbe - Dražen Bošnjaković i Ana Lovrin drže da odredba po kojoj građani nezadovoljni presudama koje se razlikuju od utemeljene sudske prakse mogu Vrhovnom sudu uputiti zahtjev za ujednačavanje sudske prakse.

Smatraju da takav zahtjev neće donijeti nikakve koristi u njihovom slučaju jer se pravomoćne odluke neće mijenjati, već će to, eventualno, vrijediti tek za neke buduće predmete.

SDP-ovci su, pak, zakon ocijenili političkim, bez ikakvih konkretnih mjera koje bi podigle učinkovitost pravosuđa.

"Tek kada sudstvo počnemo gledati vanstranački, kada se usuglasimo koji su stvarni uzroci stanja u pravosuđu, možemo očekivati kvalitetne pomake", rekao je Josip Leko (SDP).

Zauzeo se za osnivanje specijaliziranih sudova, posebno za radno-pravne sporove, koji bi rasteretili sudove takvih predmeta.

Gordana Sobol (SDP) pita na temelju kojega bi se zakona osnivali takvi sudovi, budući da predloženi tek predviđa takvu mogućnost. Prozvala je Vladu da, iako bi se s početkom iduće godine na sudovima trebali osnovati obiteljski odjeli, suci za takav rad uopće nisu pripremljeni i educirani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara