Sabor donio novi Ustavni zakon o pravima manjina

U BUDUĆEM saborskom sazivu, nacionalne će manjine imati najmanje pet, najviše osam zastupnika, utvrđeno je novim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjima što ga je danas donio Hrvatski sabor.

Manjine će zastupnike birati u posebnim izbornim jedinicama.

Prijedlog da se manjinama da dvostruko pravo glasa, nije dobio potrebnu dvotrećinsku potporu, a isto je prošao i prijedlog da se manjinski zastupnici biraju sa stranačkih lista.

Srpska manjina, koja u ukupnom stanovništvu čini 1,5 posto imat će od jednog do tri zastupnika.

Deset brojčano manjih manjina, kao i do sada, imat će ukupno četiri zastupika. Po jednoga će i dalje imati Talijani i Mađari, zajedno jednoga Česi i Slovaci, jednoga zajedno Rusini, Ukrajinci, Nijemci, Austrijanci i Židovi.

Ustavni zakon uređuje osnivanje vijeća nacionalnih manjina i predstavnika manjina u jedinicama samouprave, poznatog i kao manjinska samouprava.

Predviđa se osnivanje Savjeta za nacionalne manjine, tijela koje bi se bavilo predlaganjem i rješavanjem pitanja vezanih za zaštitu prava i sloboda nacionalnih manjina.

Vlada je odbila amandman klubova SDP-a, HSS-a i HNS/PGS/SBHS-a koji su tražili da se zakon zove Ustavni zakon o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina, jer smatra da se problematika ljudskih prava može regulirati posebnim zakonom kojega će, ukoliko se za to pokaže potreba, i predložiti Saboru.

Za novi Ustavni zakon svoj je glas u pojedinačnom izjašnjavanju dalo 115 zastupnika. Protiv su, kako je na koncu utvrđeno bila četiri (pravši), a ne pet zastupnika, kako je proglašeno odmah po glasovanju.

Suzdržani su bili Ante Beljo (HDZ) i Ivo Lončar (NZ).

Današnjim izglasavanjem Ustavnog zakona okončani su gotovo polugodišnji pregovori i sporenja oko njegova sadržaja.

Prvi prijedlog Vlada je Saboru uputila još ljetos.

Prvi stan i 600 kvadrata zemljišta bez poreza  na nekretnine

Građani koji kupuju prvi stan ili kuću i tako rješavaju stambeno pitanje, moći će od iduće godine to učiniti bez plaćanja petpostotnog poreza na promet nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je danas tu povlasticu proširila i na kupnju zemljišta za gradnju kuće veličine do 600 kvadrata.

Osim toga, svi koji sada prvi put rješavaju stambeno pitanje i radi toga kupuju nekretninu, a još nisu dobili rješenje Porezne uprave, također će biti oslobođeni plaćanja tog poreza.

Spomenute povlastice osigurane su izmjenama Zakona o porezu na promet nekretnina koji je danas donio Hrvatski sabor.

Takve povlastice ne bi mogle koristiti osobe koje već imaju vlastiti stan ili kuću, odnosno vikendicu, kao ni osobe koje kupuju nove stanove, jer su oni u sustavu PDV-a, a ne poreza na promet nekretnina.

Sabor je izmijenio zakone koji uređuju plaće državnih i pravosudnih dužnosnika te sudaca, obvezavši Vladu da do 13. travnja 2003. tim dužnosnicima osigura pravo na dodatak od 0,5 posto na svaku navršenu godinu staža, a najviše 20 posto.

Iako su zastupnici tražili da se to pravo počne primjenjivati od početka 2003., potpredsjednik Vlade Goran Granić predložio je, a Sabor prihvatio, da Vlada to pitanje uredi na način da institut 0,5 posto realizira do sredine travnja.

Izmjenama spomenutih zakona, plaće dužnosnika uklopit će se u sustav obračuna koji vrijedi i za ostale proračunske korisnike - plaće će im se, umjesto preko neto (2.841 kunu) izračunavati preko bruto osnovice (4.232 kune). Dužnosnici će ubuduće imati porezne olakšice kao i drugi građani.

Jednoglasna potpora premještaju Z. Bušića u Hrvatsku

Hrvatski sabor danas je jednoglasno donio rezoluciju kojom se od Sjedinjenih Država traži da odobre da se Zvonko Bušić premjesti u Hrvatsku na daljnje izdržavanje zatvorske kazne.

Bušić je, zbog otmice zrakoplova, godine 1976. u Sjedinjenim Državama osuđen na 30 godina zatvora, a kazna mu istječe 12. rujna 2006.

Rezolucijom je Sabor obvezao Vladu da od ovlaštenog tijela Vijeća Europe zatraži da posreduje kako bi se Zvonko Bušić premjestio u Hrvatsku.

Vlada je zadužena da učini i ostalo što treba radi konačnog premještaja osuđenih hrvatskih državljana iz SAD-a u Hrvatsku na daljnje izdržavanje zatvorske kazne, te da o tim mjerama redovito izvješćuje Sabor.

O donesenoj rezoluciji Sabor će izvijestiti Vladu i Kongres SAD-a, a svoje je izaslanstvo u Vijeću Europe obvezao da o rezoluciji izvijesti Parlamentranu skupštinu Vijeća Europe.

Rezoluciju o Bušićevu premještaju Sabor je donio sa 117 glasova i bez rasprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara