Sabor Glavašu plaća naknadu za odvojeni život od obitelji

Tekst: I.Ć.
Foto: Damjan Tadić, Joško Supić (Cropix)

BLAMAŽA hrvatske države oko Branimira Glavaša očigledno se nastavlja kada je ovih dana otkriveno kako taj bjegunac od hrvatskog pravosuđa i dalje prima punu saborsku plaću od 24 tisuće kuna koja mu omogućava lagodan život u BiH.

Sabor mu nije ukinuo ni jednu povlasticu

Štoviše, prema informacijama s Markova trga Glavašu Sabor nije ukinuo ni jednu povlasticu koju ima kao saborski zastupnik. Da bi stvar oko Glavaša bila i zanimljivija potrudio se danas Jutarnji list koji je objavio da Glavaš i dalje ima pravo na službeni saborski stan u centru Zagrebu, kao i da prima 1000 kuna mjesečne naknade za odvojeni život od obitelji!

Iz ladice šefa Sabora Luke Bebića izašao je tako podatak kako je Glavaš među samo pet zastupnika koji koriste stan za službene potrebe i na popisu je korisnika prava na odvojen život. Bebić se i dalje drži slova zakona da zastupnik ima pravo na svoje povlastice dok mu traje mandat, no očigledno se nitko na Markovu trgu nije potrudio pogledati što zakon govori o onima koji su osuđeni u sudskom procesu i nalaze se u bijegu od pravosuđa, a ukinut mu je i imunitet. Sada nije ni poznato po kojem pravu Glavaš prima i naknadu za odvojeni život od obitelji, kada je u BiH.

Oči širom zatvorene?

Činjenica kako hrvatska država nije zapravo napravila ništa kako bi Glavaša vratila u zemlju osim što je BiH predala zahtjev za izručenjem ponovno je i aktivirala priču o njegovom bijegu koji se prema mnogima dogodio uz amen državne vlasti.

Podsjetimo, 8. svibnja ove godine predsjednik Sabora Luka Bebić uputio je povjerenstvu zahtjev Županijskog suda u Zagrebu, po kojem se traži ukidanje imuniteta zastupniku Branimiru Glavašu, prema nepravomoćnoj presudi kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina.

"U petak navečer tek sam došao do računala. Kada sam pogledao elektroničku poštu vidio sam zahtjev suda. Odmah sam u subotu sazvao sjednicu za ponedjeljak", pokušao je tada objasniti prvi čovjek mandatnog imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan, inače član HDZ o tome kako je moglo proći tri dana da se Glavašu skine imunitet. Naime u ta tri dana od presude, Glavaš je mirno i bez žurbe napustio Hrvatsku.

Kriv je!

Glavaš je u inače u sudskom postupku proglašen krivim po prve dvije točke optužnice za slučajeve "selotejp" i "garaža" te je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zatvora. Po prvoj točki optužnice, koja se odnosi na slučaj "garaža" i u kojoj se opisuje mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića, natjeranog da popije kiselinu iz akumulatora te zlostavljanje Nikole Vasića, Glavaš je osuđen na pet godina zatvora, jer je "propustio spriječiti mučenja i ubojstva".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara