Pogledajte kako su pljeskali Kosorici: Među najglasnijima povratnik Rojs

Foto: Boris Kovačev / Cropix

JEDAN od najglasnijih na Saboru HDZ-a bio je povratnik u stranku Ljubo Ćesić Rojs. Priče o njegovom povratku, osam godina nakon što ga je Sanader izbacio iz stranke, krenule su u svibnju ove godine kada su on i Kosor fotografirani na obilježavanju 89. rođendana Franje Tuđmana na Mirogoju. Bio je to vrlo srdačan susret predsjednice HDZ-a i Rojsa, koji je Kosoricu jednom davno prozvao "detuđmanizatoricom". No, Rojs se ispričao, a Kosor je očito velikodušno prihvatila njegov povratak.

"Spremam se otići u svoj ogranak na Medveščaku i početi iznova, kao običan član stranke. Iskaznicu HDZ-a nikad nisam ni odbacio, imam onu najstariju, na rasklapanje. Iz stranke me izbacio vožd Sanader, iako sam u HDZ bio godinu i pol dulje od njega", rekao je u svibnju za Index Rojs.

"Kakve će to SDP promjene donijeti, zar one od 1945. do devedesete?"

Nešto nakon podne u zagrebačkom Domu sportova počeo je Sabor HDZ-a za 1. izbornu jedinicu. Krenuli su žestoko, pogotovo ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

"Pobijedili smo u nametnutom ratu, a oni koji danas pokušavaju promijeniti tu činjenicu neće uspjeti. Na najvulgarniji i najbrutalniji način napadaju HDZ, jer Hrvatska je nama ostvarenje snova, a njima nužda koju su dobili, a nisu htjeli", rekao je Jandroković.

Nijedan govor bez Tuđmana i branitelja

Svi govornici, od ministra Bošnjakovića do Jandrokovića spomenuli su u govorima Franju Tuđmana i goleme zasluge Jadranke Kosor zato što, kako kažu, "u HDZ-u više nema mjesta za lopove". 

"Tko su ti ljudi da danas govore da će donijeti promjene? Pokazali su to od 1945. do 1990. i od 2000. do 2003. Poništili su sve dobro što je HDZ napravio u prvom desetljeću državnosti", grmio je Jandroković.

"Gdje su to pokazali, zar ovdje u Zagrebu, u Holdingu? Simbolu nepotizma i nesposobnosti? Od Zagreba su napravili utvrdu neznanja i partijskog kadroviranja", dodao je ministar, kazavši da je danas važnije nego ikad slaviti "vjeru, tradiciju i obitelj".

Kosorica opet o Jugoslaviji

Na pozornicu se popela Jadranka Kosor i odmah pozdravila branitelje i umirovljene generale. Komentirala je oporbene reakcije na Zakon o ništetnosti.

"Obrušili su na zakon koji kaže da Hrvatska ne priznaje dokumente neprijateljske JNA. To smo napravili 1991., trebamo i 20 godina kasnije. Nama nitko neće zapovijedati koji ćemo blagdan slaviti i hoćemo li na početku kolovoza svake godine dolaziti u Knin, sjetiti se trenutka kad Franjo Tuđman diže ruke u vis", kazala je Kosorica i po tko zna koji dodala "da im neki nikad neće oprostiti što su im razbili san o Jugoslaviji". 

Osmijeh im neću dati, kaže Kosor, pa se  kiselo nasmije

"Mi smo se najviše izložili i nosimo najveći križ zbog iskrene borbe protiv korupcije. Do kraja mog političkog života to će biti moj cilj: da borba protiv korupcije dođe do svakog pojedinca, bez obzira na prijetnje i britve", zagrmila je premijerka. Kaže da se svi pitaju zašto se smije. "Osmijeh im neću dati", kazala je Kosor i kiselo se nasmijala, uz ovacije HDZ-ovaca iz 1. izborne jedinice. 

Kosorica je posebno ponosna na investicije, ali je žalosti što o tome u medijima nema ni slova. "Nekako je propao u mrak podatak da su investicije gotovo 500 milijuna eura, skoro više nego cijelu prošlu godinu. Počelo se nešto malo događati, voljela bi da o tome netko nešto napiše, da možemo pročitati, pogledati ili poslušati", kazala je.

Pozvala je medije da HDZ-u daju jednaku šansu i jednake kriterije, upozorivši da to dosad nisu činili. Dodala je da se HDZ spreman ispričati "za poneku suvišnu riječ i nepotrebnu gestu, ali da to nisu spremni neki drugi".

Krenula Colonia iz zvučnika, znak da se ministri zatrče tko će prije zagrliti šeficu

"Postoje neke važne riječi u životu: hvala, oprosti, molim, izvoli... To je nešto što se nauči u vlastitom domu i bio bi to sićušan korak za čovječanstvo, ali ogroman korak za Kukuriku. Nema tu spremnosti za to, ali nismo ni očekivali. Oni nama i Hrvatskom narodu duguju ispriku zato što su pobjegli iz Sabora 25. lipnja 1991. kad se odlučivalo o izlasku iz Jugoslavije", zaključila je Kosorica.

Još je nekoliko puta spomenula Tuđmana i zaključila Sabor. Na kraju je krenuo ritam Colonijine "Svijet voli pobjednike", a HDZ-ovi ministri iz prvih redova pohrlili su premijerki poljupcima i zagrljajima čestitati na govoru. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara