Sabor: HDZ-u 13, oporbi 11 mjesta predsjednika Odbora

OPORBENI klubovi u Hrvatskom saboru prihvatili su danas HDZ-ov prijedlog, po kojemu će HDZ-u pripasti 13 predsjedničkih mjesta i većina u svim parlamentarnim odborima, oporbene stranke među sobom će raspodijeliti 11 mjesta predsjednika odbora, a Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pripast će manjinskim zastupnicima.

Dogovoreno je to na današnjem zatvorenom sastanku proširenoga saborskog Predsjedništva s čelnicima svih parlametarnih klubova.L

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je, nakon sastanka, izjavio kako je dogovor o raspodjeli čelnih mjesta i članova u radnim tijelima postignut konsenzusom, dodajući da su podijeljena i čelna mjesta u parlametarnim izaslanstvima - po dva vladajućima i oporbi.

"Ovo je razumno rješenje, za ovo i za iduća zasjedanja u pogledu raspodjele Odbora", kazao je Šeks, dodajući da će Sabor dobro funkcionirati.

Naglasio je da je vladajuća većina pripremila prijedloge imena ljudi koji će voditi odbore i biti članovi saborskih radnih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od opozicije očekuje da svoje prijedloge dostavi do utorka u 13.30, kada će, u stanci sjednice Sabora, biti održana sjednica Odbora za izbor i imenovanja, koja je trebala biti održana danas, ali je odgođena zbog međustranačkih dogovora.

Mjesto petog potpredsjednika Sabora po današnjem će dogovoru pripasti kvoti HDZ-a, odnosno jednom od 14 zastupnika koji su podržali Vladu - DC, HSLS, SDSS, HSU, manjine, te nezavisni zastupnik Ivo Lončar.

"To pitanje ostaje otvoreno", kazao je Šeks, koji nije želio reći kome će konkretno pripasti peto potpredsjedničko mjesto u Saboru.

Potpredsjednik Sabora Mato Arlović (SDP) kazao je da je oporba prihvatila dogovor, no da je "teško govoriti o zadovoljstvu, pošto je HDZ izigrao prvotni dogovor".

Šeks je pak takve optužbe odbacio, pojašnjavajući da dogovor iz prosinca nije izigran, već da je samo u pitanju "različita interperetacija" dogovora između njega i Arlovića.

"Radilo se o dvojbi smatraju li se zastupnici stranaka koje nisu potpisale koalicijski sporazum s HDZ-om, ali su podržali Vladu, dijelom koalicije ili ne. Nakon što je to razriješeno, jasno je da s 14 zastupnika koji podržavaju Vladu ili su koalicijski partneri HDZ-a, imamo vladajuću većinu od 80 zastupnika", rekao je Šeks.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara