Sabor: HSLS-ov prijedlog o zaštiti "hrvatskih zviždača" nedorečen

ZBOG niza nedorečenosti saborski klubovi zastupnika nisu u današnjoj raspravi podržali HSLS-ov prijedlog zakona o zaštiti zaposlenika koji objavljuju informacije od javnog interesa, premda se slažu da je nužno zakonski regulirati problematiku "hrvatskih zviždača".

HSLS je predložio zakonski prijedlog motiviran pričama "hrvatskih zviždača", kako primjerice u SAD-u nazivaju ljude koji javnost obavještavaju o nezakonitim radnjama u svojim tvrtkama, ili drugim sredinama, a koje idu na štetu javnog interesa, rekao je u ime predlagatelja Mario Kovač.

Podsjetio je na "hrvatske zviždače" poput Ankice Lepej (slučaj bankovnih računa Ankice Tuđman), Vesne Balenović (slučaj INA), ili policajca Krešimira Mišića (koji je zaustavio i alkotestirao bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića).

HSLS smatra da treba dokinuti praksu u kojoj se sankcioniraju ljudi koji se bore za vladavinu prava, i koji su izloženi progonu umjesto da takvi zaposlenici dobiju zaštitu, ako su iznijeli opravdane sumnje za povredu zakona od strane poslodavca.

Kovač je istaknuo da je po mišljenju HSLS-a Hrvatska dužna zakonski regulirati tu problematiku i zbog konvencije Vijeća Europe o korupciji, kojom se predviđa zaštita zaposlenika u svezi s objavom podataka o korupciji.

"To se ne bi odnosilo na građane koji teže senzacionalizmu, i koji bi raznorazne informacije dostavljali medijima", rekao je Kovač.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Žitnik (Klub HSS) istaknuo je da "zviždači" u Hrvatskoj žive u moralnoj slavi, ali materijalnoj bijedi. Hrvatskoj je potreban ovaj zakon, stav je HSS-a, ali se HSLS-ov zakonski prijedlog mora ozbiljno doraditi upravo radi zaštite "zviždača".

Žitnik je istaknuo da se ne smije dopustiti da poslodavac lako dokaže na sudu kako nije primijenio odmazdu prema "zviždaču", ali da je isto tako potrebno zaštititi poslodavca od radnika koji bi zlonamjerno objavljivao podatke.

Mato Arlović (Klub SDP-a) naglasio je da bi predloženi zakon trebalo uskladiti s nizom zakona, te da bi bilo bolje izmijeniti Zakon o zaštiti tajnosti podataka, i unutar njega posebnim poglavljem regulirati problematiku "zviždača".

Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) smatra da zakonski prijedlog zbog nedorečenosti treba ići u prethodnu raspravu radi usklađivanja s pravnim sustavom.

Sabor će o ovom zakonskom prijedlogu HSLS-a glasovati sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara