Sabor: Imenovano 11 članova Programskog vijeća HRT-a

HRT je danas, godinu i pol nakon izglasavanja Zakona o HRT-u, dobio 11 članova Programskog vijeća koje je imenovao Hrvatski sabor.

Nakon višemjesečnog usuglašavanja između parlamentarnih klubova, Sabor je podržao prijedlog Odbora za informatizaciju i medije te imenovao 11 članova Programskog vijeća HRT-a - šest članova predložili su vladajući, a pet oporbeni klubovi.

U Programsko vijeće tako su ušli Hašim Bahtijari, Danko Bljajić, Suzana Jašić, Željko Mavrović, Nedjeljko Pintarić i Slobodan Uzelac, kao kandidati vladajuće koalicije, te Nada Gaćešić- Livaković, Jadranka Kolarević, Anja Šovagović-Despot, Zdenko Ljevak i Ante Žužul kao oporbeni kandidati.

Unatoč tomu što su se oko njihova imenovanja dogovorili vladajući i oporbeni klubovi, odluci o imenovanju prethodila je žestoka rasprava.

Naime, oporba je prigovorila da u Vijeće nije ušao niti jedan predstavnik Matice Hrvatske, kao ni HAZU-a i Društva književnika, na što je SDP je odgovorio da je oporba, umjesto da predloži po dvoje izdavača i glumaca, mogla kandidirati predstavnika Matice Hrvatske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava se pretvorila u svađu između SDP-ovca Nenada Stazića i HDZ-ovaca Jadranke Kosor i Ive Sanadera, ali je zastupnike smirio predsjednik Zlatko Tomčić, pozivajući ih da se "ne blamiraju pred javnosti".

Na imenovanje članova Programskog vijeća prigovor je imao i Ivo Škrabalo (Klub Libre), upozorivši da kandidature nisu sadržavale životopis kandidata, da se nije poštivala zakonska procedura kod usuglašavanja među klubovima.

Unatoč navedenim primjedbama, odluka o imenovanju donesena je gotovo jednoglasno.

Sabor je imenovao i predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti.

Imenovana su i dva člana Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, dok je, na zahtjev Vlade, povučena odluka o imenovanju članova Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara