Sabor: klubovi uskratili potporu prijedlogu udžbeničkog standarda

Vladin prijedlog udžbeničkog standarda danas je u Saboru naišao na žestoku kritiku svih parlamentarnih klubova, koji su ga ocijenili dvojbenim i nedorečenim, te da ne odgovara materiji koja bi kvalitetno uredila oblik i sadržaj školskih udžbenika.

Klubovi su podržali mišljenje Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu da je predloženi standard nedovoljno postavio ograničenja i obveze na koje ga upućuje Zakon o udžbenicima, posebno u poglavljima o pedagoškim, psihološkim i didaktičko-metodičkim standardima.

Klubovi su stoga predložili da se prijedlog uputi Ministarstvu prosvjete na doradu, a od Vlade, odnosno Ministarstva, zatražili da Saboru što hitnije predloži izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu.

Marija Lugarić (Klub SDP) predloženi standard smatra potpuno promašenim, njegove odredbe neprovedivim i nedorečenim, upozorivši da izlazi iz okvira propisanih zakonom.

´Taj prijedlog sigurno neće, a trebao bi zaštititi učenike koji su do sada često bili žrtve bespoštedne borbe između nakladnika´, istaknula je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog robuje subjektivnim procjenama, drži Želimir Janjić (Klub HSLS) i dodaje da njegove opširne i nepotrebne upute i objašnjenja podsjećju na upute nekome koji prvi put želi napisati udžbenik.

Ministarstvo prosvjete optužio je da u Sabor često upućuje zakonske prijedloge koji ne dobivaju podršku zastupnika, a ipak se na silu donose. ´To je nekorektno jer nam se i ovaj dokument ponovno natura, a kada mu ne damo potporu poziva nas se na odgovornost za nastali kaos´, rekao je Janjić.

Josip Sesar (Klub HDZ) založio se da se udžbenički standard potpuno izbaci iz zakona, smatrajući dovoljnim uvođenje instituta tajne dvostruke recenzije koji bi onemogućio manipulacije. Prijedlog standarda je neinventivan i nema viziju modernog udžbenika, njegove kakvoće i kreativnosti, kazao je.

Klub nacionalnih manjina zadovoljan je predloženim odredbama koje uređuju pitanja vezana za pripadnike manjina, rekao je Borislav Graljuk, i dodao da uz njegovanje hrvatskog nacionalnog identiteta, standard pokazuje otvorenost prema vrijednostima manjina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara