Sabor: Libra protiv izmjena Zakona o nasljeđivanju

Hrvatski sabor današnje je zasjedanje počeo raspravom o predloženim izmjenama Zakona o nasljeđivanju, po kojima bi sve ostavinske predmete umjesto sudova vodili javni bilježnici, čemu se usprotivio Klub Libre.

Mladen Godek (Klub Libre) smatra da bi prihvaćanjem predložene izmjene, tek šest mjeseci nakon donošenja zakona, bio narušen ugled i ozbiljnost Sabora. Vladi je zamjerio što nije iznijela analize kojima bi pokazala da dosadašnja odredba, po kojoj predsjednici sudova na temelju vlastite prosudbe odlučuju koje će i koliko ostavinskih predmeta rješavati javni bilježnici, nije dobra.

Naime, ta odredba uvrštena je u Zakon o nasljeđivanju upravo na temelju Librina amandmana prilikom izglasavanja zakona u Saboru.

Kao razloge protivljenja predloženoj izmjeni Godek navodi da će ostavinski predmeti pred javnim bilježnicima biti skuplji za stranke u postupku, da će novac, umjesto kod sudova, "ostati u džepu javnih bilježnika".

Sudovi će, upozorava, izgubiti mogućnost edukacije sudačkih vježbenika u rješavanju tih predmeta.

"Ove izmjene ne spadaju u krug dobrih poteza Vlade te neće doprinijeti reformi pravosuđa i rasterećenju sudova", rekao je Godek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suprotno mišljenje iznio je zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač, istaknuvši kako je posebnim pravilnikom uređeno da se za ostavinske predmete plaća isti iznos kao i na sudovima.

Izvijestio je da Vlada priprema novi zakon o sudačkim vježbenicima, kojim bi se uredio vježbenički staž (trajao bi tri umjesto dosadašnje dvije godine i provodio pod nadzorom mentora).

Kovač je napomenuo kako je europska praksa takva da se tzv. nesudski predmeti, kakav je i ostavinski, više ne rješavaju pred sudovima, koji bi se bavili samo parnicama i kaznenim postupcima.

U prilog rasterećenju sudova velikim brojem predmeta najavio je i Vladin prijedlog izmjena Ovršnog zakona te novi zakon o izvanparničnom postupku koji je u pripremi.

Od ostalih parlamentarnih klubova u raspravi je sudjelovao samo DC, koji je podržao predložene izmjene.

(Hina) tr/daju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara