Sabor napokon potvrđuje 4. promjenu Ustava

Tekst: L.J.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

SABORSKI zastupnici trebali bi danas raspraviti i glasati o promjenama Ustava, a još uvijek nije riješeno pitanje broja potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma. SDP će u sutra uputiti amandman kojim će tražiti da se broj potrebnih potpisa smanji na pet posto, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je jučer na sjednici predložila još pet amandmana, među ostalim i da u Ustav uđu hrvatski branitelji, odnosno pobjeda u Domovinskom ratu koji će u Ustavu biti proglašen pravednim, legitimnim i pobjedničkim.

U Ustav bi ušla i briga o braniteljima i njihovim obiteljima, a regulirale bi se i odredbe oko izručivanja Hrvata drugim državama. Predloženo je i da se Ustavom propiše da predsjednik regulira ustroj i djelokrug svog Ureda, kao i da Vrhovni sud ne mora podnositi izvješće Saboru.

Ovog tjedna raspravljat će se i o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Vlada predlaže da se manjinama osigura i dodatno biračko pravo, na temelju kojeg će birati pet zastupnika.

Radi se o 4. zahvatu u Ustav donesenom 1990., koji je proveden kako bi se omogućio završetak pristupnih pregovora i ulazak Hrvatske u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara