Sabor o međunarodnim restriktivnim mjerama

HRVATSKI je sabor, na samom početku današnjeg zasjedanja, u hitnoj proceduri kratko raspravio prijedlog Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, kojim se stvara pravni okvir za provedbe restriktivnih mjera donesenih u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Državni tajnik pri Ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević pojasnio je da je riječ o zakonu koji bi, među ostalim, trebao urediti koordinirano djelovanje Vladinih resora u sprječavanju terorizma, organiziranog kriminala i pranja novca, te u zaštiti arhivske građe i kontroli kretanja stranaca.

O donošenju i ukidanju mjera protiv država, entiteta, pravnih i fizičkih osoba, te o njihovoj vrsti i načinu provođenja odlučivat će Vlada, a provedbu mjera pratit će međuresorna skupina, koja se, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, osniva kao stalno radno tijelo, kazao je Biščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na prijedlog dijela oporbenih klubova da se sa zakona skine oznaka hitnosti, te da se on donese u redovitoj saborskoj proceduri, odgovorio je kako je riječ o Zakonu kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim propisima.

Odstupanje od utvrđene dinamike donošenja takvih zakona moglo bi usporiti pripreme za pregovore oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju, upozorio je Biščević.

Dva čitanja predloženog zakona zatražio je Ivo Josipović (SDP), upozoravajući da predloženi tekst ne propisuje pravni lijek za fizičke osobe protiv kojih je mjera izrečena, što smatra problematičnim s Ustavnog aspekta.

Sjednica je nastavljena raspravom o konačnom prijedlogu zakona o zaštiti zraka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara