Sabor: Odbor za rad odgodio raspravu o izmjenama ZOR-a

ODBOR za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Hrvatskoga sabora odgodio je raspravu o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR) za ponedjeljak, kada će biti održana tematska rasprava o ZOR-u koju Odbor organizira u suradnji sa sindikatima.

Odbor je na današnjoj sjednici podržao ostala tri zakona s područja radno-socijalnog zakonodavstva koja se nalaze u saborskoj proceduri u hitnom postupku.

To su prijedlozi izmjena Zakona o zaštiti na radu i Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, te prijedlog Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavaca.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović rekao je kako paket radno socijalnog zakonodavstva unatoč tome što nije dobio potpunu potporu sindikata donosi niz poboljšanja koja će omogućiti veću fleksibilnost tržišta rada i radnih odnosa u Hrvatskoj.

Vidović je posebno istaknuo praktičnu važnost Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnje tri godine bilo je 5.358 zahtjeva za stečajem od kojih je riješeno njih 3.779.

Od 32.574 radnika koji su zbog stečaja poslodavca ostali bez posla nisu riješena potraživanja svega njih 1.300, no riječ je o slučajevima od prije 2000. godine.

Vidović pritom tvrdi da je era stečajeva u Hrvatskoj pri kraju budući da je njihov broj u zadnje tri godine opadao za 30 posto godišnje.

Odbor za rad danas je podržao i prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim se predviđa korištenje porodiljskog dopusta i za očeve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara