Sabor: Oporba podijeljena glede predložena zakona o GMO-u

OPORBENI klubovi SDP-a i HNS/PGS-a pridružili su se danas klubovima vladajuće koalicije HDZ-a, HSLS/DC-a i Klubu nacionalnih manjina u potpori predloženu zakonu o genetski modificiranim organizmima (GMO), a ostali oporbeni klubovi HSS-a, HSP-a i IDS-a žestoko su protiv zakonskog prijedloga.

Naime, SDP i HNS/PGS poduprli su Vladinu nakanu da strogim i ograničavajućim mjerama uredi uporabu GMO-a, a klubovi HSS-a, HSP-a i IDS-a protive se svakoj mogućnosti uvoza GMO-a u Hrvatsku i njegova uvođenja u okoliš, te traže da se Hrvatska proglasi državom oslobođenom GMO-a.

U kritikama zakonskog prijedloga prednjačio je zastupnik HSP-a Tonči Tadić, zauzevši se da se Hrvatska oslobodi GMO-a, osim za znanstvena istraživanja i medicinsku primjenu, jer, kako je kazao, "ako se GMO sada propusti u okoliš, za pet godina neće biti potreban nikakav zakon".

Dodao je kako mu je nejasno zašto Vlada ustrajava u prihvaćanju zakona koji se odnose na prilagodbu hrvatskog zakonodavstvu EU-u, iako Hrvatska još nije članica EU-a.

"Zašto već sada moramo uništavati svoj okoliš", upitao je Tadić, ocijenivši da Hrvatska ima izgleda konkurirati na međunarodnom tržištu hrane samo ako proizvodi prirodnu hranu.

Jednako se oštro usprotivivši tom zakonskom prijedlogu, zastupnik HSS-a Božidar Pankretić je pozvao Vladu da dobro prouči primjer iz 80-ih godina (20. stoljeća) kad se počelo rabiti koštano brašno u govedarstvu, a desetak godina poslije izbila je afera s kravljim ludilom.

"Hrvatska se ima pravo odrediti u kojem će smjeru ići, a za HSS to je država slobodna od GMO-a", kazao je, navevši i primjer Austrije, članice EU-a, koja je još 1997. referendumom odlučila zabraniti sadnju i sjetvu genetski preinačena sjemena, te gotovo sav svoj teritorij proglasila oslobođenim od GMO-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Farsa je da se GMO može nadzirati i ograničeno rabiti", ustvrdila je zastupnica IDS-a Doroteja Pešić-Bukovac.

Nasuprot oporbenim kolegama HNS-ovac Miljenko Dorić podupro je zakon jer, kako je rekao, vodi Hrvatsku prema usklađivanju svoga zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a koje uređuje GMO.

Podsjetio je da EU propisuje da ni jedna od članica EU ne može odbiti uvoz GMO-a ako on ne ugrožava biološku raznolikost i zdravlje ljudi.

Zastupnica SDP-a Jagoda Martić poduprla je zakon jer, kako je rekla, "Hrvatska u europskom okružju ne može biti pod staklenim zvonom i očekivati da će proizvoditi djevičanski čistu hranu".

Zastupnik HDZ-a Kajo Bučan rekao je da Hrvatska mora poštivati propise EU-a, članicom kojeg želi postati. No upozorio je da je nužno provesti sveobuhvatne zaštitne mjere kako bi se onemogućilo nekontrolirano uvođenje GMO-a u okoliš.

Poduprvši predloženi zakon o GMO-u, manjinska zastupnica Zdenka Čuhnil ocijenila je da protivnici GMO-a svoje neslaganje ne temelje na znanstvenim dokazima.

Pojedini zastupnici u raspravi su isticali da znanosti još nije posve jasno šteti li GMO ili ne ljudima i okolišu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara