Sabor: Oporba protiv izmjena Stečajnog zakona, koalicija ga načelno podržava

VLADIN prijedlog izmjena Stečajnog zakona nije danas dobio podršku oporbenih parlamentarnih klubova, a klubovi vladajuće koalicije podržali su ga u prvom čitanju uz brojne primjedbe.

U raspravi o izmjenama Stečajnog zakona i oporbeni i klubovi vladajuće koalicije izjasnili su se protiv toga da odvjetnici mogu biti stečajni upravitelji.

Prigovor svih klubova temelji se na upitnoj stručnosti odvjetnika za financijsko poslovanje s obzirom na to da, kako je rečeno, ne poznaju stečajno pravo.

Klub DC-a ne prihvaća predložene izmjene jer drži da neće povećati sigurnost vjerovnika. Vesna Škare Ožbolt podsjetila je da 89 poduzeća u Hrvatskoj već dulje od deset godina ima blokirane račune. Dodala je da nema podataka o provedenim stečajnim postupcima, kao ni o broju završenih stečajeva. DC kritizira i predloženo ukidanje stečajnog vijeća jer drži kako nema jamstva da će umjesto vijeća sudac-pojedinac biti nepristran.

Hrvoje Vojvoda (Klub HDZ) prigovorio je vladajućoj koaliciji da su joj od dolaska na vlast "usta bila puna stečajeva", a da su rezultati nikakvi. Istaknuo je da je u Hrvatskoj otvoreno više od 25 tisuća stečajeva, a da ih je u prošloj godini zatvoreno šezdeset, premda nitko, rekao je Vojvoda, ne zna kako su ti stečajevi zatvoreni jer Vlada nije objavila te podatke.

Željko Dragičević (Klub HSLS) založio se da se zakonskim izmjenama ne ukidaju stečajna vijeća jer smatra da ona nisu usporavala tijek stečajnog postupka. HSLS, kao i Libra, smatra da su dosadašnji stečajni upravitelji stekli iskustva u vođenju stečajnih postupaka, i da ih odvjetnici, kako predlaže Vlada, ne bi mogli kvalitetno zamijeniti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko Šantić (Klub HNS/PGS/SBHS) predložio je da posao stečajnog upravitelja obavljaju specijalizirane tvrtke, posebice u onim postupcima gdje se radi o velikoj stečajnoj masi i velikom broju zaposlenih.

"Samo kvalitetan tim stručnjaka može donekle spasiti poduzeće od veće štete", rekao je Šantić, ocijenivši kako je prijedlog da samo odvjetnik može biti stečajni upravitelj "korak unatrag".

"Nerazumno je da osoba koja nema stručno znanje vodi stečajni postupak", smatra i Josip Leko (Klub SDP). Protivi se da prodaju stečajne imovine po nalogu stečajnog suca može provoditi samo FINA, kao jedan od vjerovnika, jer se time, tvrdi, ne poštuje načelo ravnopravnosti.

Isto smatra i Ante Markov (Klub HSS) koji se zalaže za uvođenje jače kontrole stečajnih upravitelja, te snažniju ulogu vjerovničkih vijeća koja bi, drži, trebala preuzeti brigu o stečajnoj imovini i imati ključnu ulogu kod odabira stečajnih upravitelja.

Milan Đukić (Klub nacionalnih manjina) drži da predložene izmjene ulijevaju nadu u uvođenje reda u stečajni postupak i odgovornosti prema državnoj imovini i vjerovničkim pravima.

Ustvrdio je da su stečajni upravitelji do sada nerijetko nezakonito otuđivali najvrjednije dijelove imovine poduzeća u stečaju, a kako bi smanjili njihovu vrijednost i okoristili se njihovom prodajom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara