Sabor: Oporba protiv zaključaka Odbora za unutarnju politiku o slučaju POA-e

Četvorica oporbenih članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Šime Lučin (SDP), Srećko Ferenečak (HNS), Pero Kovačević (HSP) i Damir Kajin (IDS) ocijenili su danas da će zaključci Odbora o slučaju Puljiz "samo produbiti ustavnu krizu između predsjednika RH i Vlade, Stjepana Mesića i Ive Sanadera", te najavili da će inicirati izmjene Zakona o sigurnosnim službama. L

Međutim, zaključke Odbora i čitav slučaj, četvorica oporbenjaka ne tumače na isti način.

Trojac - Lučin, Ferenčak i Kajin podržavaju Mesićev zahtjev za Podbevšekovu smjenu, dok Kovačević tvrdi da je podjela Mesić - Sanader prenesena u Sabor.

"HDZ se stavio na Sanaderovu, a oporba, s izuzetkom HSP-a, na Mesićevu stranu", kazao je Kovačević, na zajedničkoj konferenciji za novinare Ocijenio je da zaključci Odbora neće riješiti ništa, te da će u javnosti ostati sumnja u nezakonitost postupanja POA-inih agenata, a predsjednike države i Vlade pozvao je da "prestanu s medijskim prepucavanjem, dok se ne sazna puna istina".

Odbor je na današnjoj sjednici, među ostalim, zaključio, da djelatnici POA-e u slučaju Puljiz nisu prekršili zakon, te da ne postoje zakonski razlozi za smjenu ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, s čim se oporbenjaci ne slažu.

Četvorica su suglasna, da je iz Izvješća Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost jasno da su POA-ini agenti počinili profesionalne propuste, od Vijeća traže da se ispriča Heleni Puljiz.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajin je izvijestio da se oporbenjaci, osim Kovačevića, slažu da se nakon predsjedničkih izbora "provede lustracija čitavoga obavještajnog sustava", te da članovi Odbora kao suodgovorni za loše stanje u sigurnosnim službama, kuvertiraju svoje ostavke.

Lučin je upozorio da Podbevšek, nakon Mesićeva potpisa za razrješenje, ima samo polovicu legitimiteta, te ocijenio da bi "Sabor morao tu stvar dovesti do kraja, kako ona ne bi postala praksa, što bi, ocijenio je, bilo pogubno za ljudska prava i demokraciju.

"Iz Izvješća je sto posto sigurno da su službe radile neprofesionalno, te kršile proceduru i propisanu metodologiju", ustvrdio je Ferenčak, ocjenjujući da bi sigurnosne službe morale raditi zapisnike obavjesnih razgovora.

Na pitanje hoće li pokrenuti zakonsku inicijativu kako bi se sigurnosne službe obvezalo da za sobom ostavljaju snimke ili zapisnike razgovora, četvorica oporbenjaka odogovorila su potvrdno.

(Hina) xibob ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara