Sabor osam sati raspravljao o Kujundžiću, on pred kraj počeo napadati zastupnike

Sabor osam sati raspravljao o Kujundžiću, on pred kraj počeo napadati zastupnike
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U SABORU je nešto poslije 15 sati započela rasprava o nepovjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću čiji je odlazak tražila oporba. Kujundžića su prozvali najgorim ministrom u vladi. U sabornici je svog ministra zdravstva u početku rasprave, prije nego što je napustio sabornicu, branio premijer Andrej Plenković.

Početak rasprave obilježio je Plenkovićev napad na živozidaše koje je nazvao "malim miševima", te odgovor Ivana Pernara koji mu je uzvratio da ga podsjeća na "kralja štakora".

No sabor je šokirala Mostova Ivana Ninčević Lesandrić koja je kazala da je imala spontani pobačaj te da su joj u bolnici strugali maternicu pola sata na živo, bez anestezije. "Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Strugali su mi maternicu bez anestezije. To je bilo mojih najmučnijih 30 minuta u mom životu", rekla je u emotivnom istupu Ninčević Lesandrić.

Ostatak osmosatne rasprave odvijao se u sjeni tog istupa, sve dok pred njen kraj nije izbio sukob između Kujundžića i oporbe. Kujundžić je naime u završnom obraćanju počeo napadati oporbene zastupnike kojima je rekao da nemaju pojma o medicini, a oni su mu uzvratili da se vrati raditi u bolnici. U sve se uključio predsjedavajući Reiner kojem su se zastupnici opozicije požalili da ih Kujundžić vrijeđa, no on nije reagirao. Nekoliko minuta prije 23 sata označio je kraj današnjeg zasjedanja.

O Kujundžićevoj smjeni glasat će se u petak.

Tijek rasprave

22:54 Reiner je zaključio raspravu o opozivu Kujundžića. Glasat će se u petak.

22:52 "Kujunžić je pokazao svoje lice. To je jedna zloba i osvetoljubivost", rekao je Bunjac iz Živog zida i usporedio ministra zdravstva sa zmijom zbog čega mu je Reiner prigovorio.

22:50 Javio se Grmoja, iako mu je prijašnjom opomenom oduzeta riječ do kraja dana. Reiner ga opominje.

22:43 Željko Jovanović je iz klupe ušao u sukob s Kujundžićem. Tražio je povredu poslovnika, no predsjedavajući Reiner mu govori da ne dobacuje iz klupe i kaže da nije povrijeđen poslovnik. Oporbeni zastupnici se Reineru žale da ih Kujundžić vrijeđa, no ovaj to ne prihvaća.

22:42 "Ja sam se samo prilagodio na vašu frekvenciju da me vi možete razumjeti. Što ste nervozni? Što ste nervozni?", opet povisuje ton Kujundžić.

22:39 "Povrijeđen je poslovnik. Ovo je jedna neviđena agresija koju smo vidjeli ovdje. Meni je zabrinjavajuće da vi demonstrirate ovakvu agresiju. Što se ne vratite sutra u bolnicu? To i želimo", obratio se Kujundžiću Maras.

22:37 Kujundžić napada oporbene zastupnike. Poručio im je da nemaju pojma o medicini i zdravstvu. "To moj narod treba čuti, zašto dobivate plaću. Nemam problem s onima koji znaju, ali oni nisu ovdje i ne jurišaju. Neki ovdje se nemaju gdje vratiti, a ja ako ne budem ministar, nema hrvatske i svjetske bolnice u kojoj ne mogu raditi. Hrvatima treba istina, a ne pričate priče, dosta je vaših priča. Izvolite naprijed", povisio je ton Kujundžić.

22:33 Oporbeni zastupnici imaju završna izlaganja u kojima se osvrću na svoj zahtjev o smjeni Kujundžića.

22:07 "Je li ovo normalno? Zastupnici govore, a ministar izlazi iz sabornice. Zaštitite dostojanstvo sabora, ovo je protivno poslovniku", rekao je SDP-ov Gordan Maras predsjedavajućem Reineru koji mu je odgovorio da ne piše u poslovniku da ministar mora biti u sabornici. 

21:00 I dalje traje zamorna rasprava u saboru.

18:59 Rasprava se razvodnila, a sabornica je gotovo prazna. Ipak, sve bi moglo potrajati do kasnih večernjih sati.

18:37 Reiner je Grmoji rekao da bi ga trebao pregledati otorinolaringolog. "Ako slabije čuješ, dat ću ti napismeno", rekao mu je. Čuju se sada povišeni tonovi između Grmoje, Kujundžića i Reinera. 

18:09 "Ono što smo danas vidjeli je primitivizam, nedostatak digniteta i dostojanstva", Komentirao je Bunjac današnje istupe premijera i ministra zdravstva danas u saboru. 

17:50 Pobunio se nezavisni Marin Škibola zatraživši povredu poslovnika. Reiner mu je zaprijetio da to ne radi jer će krenuti sa zabranama govora. "U nedostatku argumenata, ne možemo koristiti institut povrede poslovnika", rekao je Reiner.

17:45 Grmoja je ironično komentirao Kujundžićev današnji nastup u saboru. "Kujundžić je danas kao umiljato janje. Svima govori: dodjite kod mene, sve ću vam objasniti, ja ću vas okrijepiti", kazao je Grmoja. Reiner mu je dao opomenu.

17:15 Predsjednik Mosta Božo Petrov današnji govor Plenkovića o opozivu Kujundžića nazvao je "bahatom igrankom vrijeđanja zastupnika"

17:10 "Reforma hitne medicinske pomoći nije učinjena i zato je došlo do slučaja u Zaprešiću. Ministar nije napravio tu reformu", rekla je Ines Srenja Linić.

16:56 "Dobili smo uradak na kojem ne piše niti jedna jedina brojka, niti jedan jedini argument. Uradak je promašen, čovjek bi očekivao malo ozbiljnosti", rekao je Željko Reiner u ime kluba zastupnika HDZ-a.

16:53 Kujundžić je izjavio kako saboru "treba lustracija jer se ne govori govor istine". 

16:37 "Pomiješao si žabe i babe", rekao je Kujundžić Mostovom Miri Bulju koji ga je prozvao.

16:34 Ninčević Lesandrić je tražila povredu poslovnike. "Iznosite neistine. Ja nisam jedina koja je to prošla. Tisuće žena su potpisale peticiju", rekla je, a Kujundžić je odgovorio da takva peticija nije došla do njega. 

16:33 Meni je žao zbog gubitka djeteta. Morao bih imati medicinsku dokumentaciju da vam mogu dati odgovor", rekao je na izlaganje Mostovke Kujundžić.

16:35 "Iznosite jednu vrlo intimnu stvar i dovodite me u neugodnu situaciju", rekao je Mostovki Njonjo nakon što ju je upozorio da je prekoračila vrijeme.

16:31 "Ja sam imala spontani pobačaj. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Strugali su mi maternicu bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu", rekla je Mostova Ivana Ninčević Lesandrić.

16:20 "Čini mi se da gospodin Bunjac već pomalo halucinira. Plačete, cvilite, bunite se kad odgovorimo na vaše vrijeđanje. Ne može to tako". odgovorio je Plenković Bunjcu. 

16:19 "Vi govorite da štitite prava žena, a pogledajte kako vrijeđate novinarke kad dajete izjave, kako im se vulgarno i seksistički obraćate. Sram vas može biti", rekao je Bunjac Plenkoviću.

Rat Plenkovića i Živog zida

17:37 "Imenovana je nova ravnateljica i napravljeno je partnerstvo s Gradom Zagrebom. Pripremamo se za dokapitalizaciju", odgovorio mu je Kujundžić.

17:35 Za riječ se javio predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Kujundžića je prozvao da mu nikada nije odgovorio na pitanje o Imunološkom zavodu.

16:16 Pernar je uzvratio Plenkoviću. "Vi ste nas nazvali malim miševima. Ja bih vas usporedio s jednim drugim bićem. S kraljem štakora iz filma Izbavitelji", rekao je Pernar te pročitao opis "kralja štakora". Dodao je da iz tog opisa prepoznaje Plenkovića. Njonjo ga opomenuo.

16:10 "Predsjedniče Vlade, meni je žalosno da vas to zabavlja dok ljudi umiru na cestama i vi pokušavate privatizirati zdravstvo", replicirao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić premijeru Plenkoviću koji je prethodno na repliku SDP-ovog Arsena Bauka odgovorio da oporba u dosadašnjim pokušajima opoziva gubi 5:0. I Bernardić je dobio opomenu.

16:04 Opomenu je dobio Mostov Grmoja. Grmoja je prozvao Plenkovića za balansiranje s koalicijskim partnerima, a Plenković mu je žestoko odgovorio: "Radije bih balansirao sa svima, nego ikada više koalirao s vama".

16:00 Predsjednik sabora Jandroković opomenuo je Plenkovića jer je zastupnike Živog zida nazvao malim miševima. "Da ste zastupnik, dobili biste opomenu, no takve poslovničke mogućnosti nema pa vas molim da to ne činite", rekao je Njonjo Plenkoviću.

15:57 Za govornicom je ministar Kujundžić čiju smjenu traži oporba. Prozvao je opoziciju da šire lažne brojke i neistine. "Ova Vlada neće samo govoriti već će i napraviti Dječju bolnicu. Živjeli", rekao je.

15:49 Plenković je posebno napao Živi zid. "Tri mala miša iz Živog zida su pobjegla kad se glasalo o Istanbulskoj konvenciji", rekao je.

15:47 "Nije vam trebalo ni par sati da jednu ljudsku tragediju u Zaprešiću iskoristite za ovo. Mladi čovjek je imao urođene probleme, imao je srčanu probleme i to je razlog zašto ga više nema među nama. Doprinijeli ste stvaranju histerije. Ova inicijativa oporbe je najneprimjerenija jer ste zlorabili ono što se ne zlorabi. Toliko etike bi bilo dobro da imamo i u političkom aktivizmu", rekao je Plenković.

15:45 Za govornicu izlazi premijer Plenković. Kaže da je ovo novi pokušaj oporbe da diskreditira vladu.

15:39 Krenule su replike vladajućih na izlaganja oporbenih zastupnika.

15:28 Za govornicom je Branimir Bunjac iz Živog Zida. Kaže da Kujundžić na svaku kritiku odgovara bahato. 

15:21 Za saborsku govornicu izašao u ime SDP-a Željko Jovanović. Kaže da sustavom zdravstva kao jednim od najsloženijim sustava treba upravljati netko kompetentan. "Kujundžić nije kompetentan", rekao je Jovanović.

15:15 Zahtjev u ime oporbe prva obrazlaže Ines Strenja Linić iz Mosta.

Rasprava traje satima

Saborska oporba u višesatnoj raspravi nabrajala je razloge zašto ministar zdravstva Milan Kujundžić mora otići ističući da u dvije godine mandata nije učinio ništa, a vladajući su u cijelosti odbacili sve navode oporbe nabrajajući niz Kujundžićevih postignuća te su prijedlog za opozivom nazvali "neozbiljnim uratkom".

"Mislio sam da će doći jedan ozbiljan zahtjev potkrepljen argumentima i brojkama, međutim dobili smo uradak od šest stranica na kojem nema nijedne jedine brojke, nijedan argument, uradak koji me čudi i koji je potpuno promašen i neozbiljan", rekao je Željko Reiner (Klub HDZ-a).

Istaknuo je da u prijedlogu isključivo piše što je ministar zdravstva propustio učiniti, a nigdje ne piše što je to on krivo učinio,  koje je loše poteze povukao i kako je naštetio zdravstvenom sustavu.

HDZ-ovac nabrajao "postignuća" Kujundžića

Petar Škorić (HDZ) nabrojio je postignuća Kujundžića. Primjerice u KBC-u Split u proteklih jednu i pol godina ima 72 nova specijalizanta, 50 novih liječnika, 250 novih sestara. Provedena je i rekonstrukcija centra za onkologiju, imamo nove CT aparate, nove sposobnosti interventne neuroradiologije, opremljenu dnevnu bolnicu s više od 50 milijuna kuna, rekao je Škorić.

Ines Strenja Linić u ime Kluba Most s druge strane nabrajala je "niz propusta" ministra Kujundžića, od toga da nije napravio reformu hitne medicinske pomoći, bolničkog sustava, smanjio liste čekanja do toga da nije ništa učinio na zadržavanju liječnika u Hrvatskoj

Osvrnula se i na specijalizacije istaknuvši da se u nekim gradovima nitko ne javlja i mjesta ostaju nepopunjena. "To nije mjera za ostanak liječnika kao što tvrdi ministar", rekla je Strenja Linić dodavši kako od ministarstva očekuje da radi na ostanku liječnika i medicinskog osoblja a ne da to samoinicijativno rješavaju lokalne jedinice.

Strenja Linić upozorila je da su područja Slavonije i Dalmatinske zagore "potpuno zdravstveno devastirana" jer nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu te da nerijetko tamo rade liječnici stariji od 70 godina jer im je žao ostaviti pacijente.

"Nikada niste došli k meni i nešto konkretno predložili...Dođite k meni u ministarstvo i razgovarat ćemo", poručio joj je Kujundžić.

Mrak Taritaš: Kujundžić e najneuspješniji ministar u vladi

"Zdravstvenom sustavu potrebne su ozbiljne promjene koje ministar ne može ostvariti i zato smo za opoziv", ustvrdio je Giovanni Sponza (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) . Istaknuo je da je sustav u kadrovskoj, financijskoj i organizacijskoj krizi, a da ministar zdravstva svojim djelovanjem ne može osigurati nužan konsenzus struke i politike oko reforme zdravstva.

Anka Mrak Taritaš (Glas i HSU) ponovno je ocijenila da je Kujundžić najneuspješniji ministar u Vladi i da si takvog neuspješnog ministar ne može priuštiti nijedan resora a najmanje zdravstvo. Upozorivši na stalni pad kvalitete i dostupnosti dijagnostike i liječenja dok cijene rastu, Kujundžiću je pripisala grijeh nečinjenja i ingorancije. "Misilila sam da će sam otići, ali on to nije prepoznao kao ni premijer", rekla je.

Nečinjenje u zdravstvu Kujundžiću je zamjerila i Romana Jerković (Klub SDP-a) naglasivši kako mu nije bio u fokusu ni bolnički sustav i njegova održivost, ni preventivna medicina, ni sustav javne nabave, ni poboljšanje hitne medicine, ni sustava domova zdravlja. "Mi u SDP-u nismo uspjeli naći ništa što je bilo u njegovom fokusu", kazala je Jerković upitavši ministra :"Zašto ste prihvatili biti ministar ako niste namjeravali raditi?".

Kritizirala je i novi prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti za koji kaže da bolje da nije ugledao svjetlo dana, te da je na njega u javnoj raspravi stiglo 5500 primjedbi zaključivši da "kao da je pisan u vrtiću".

Pernar: Čovjek iz Slavonskog Broda mi piše da se za zapošljavanje u zdravstvu plaća 4 do 5 tisuća eura

Ivan Pernar (Klub Živog zida) upozorio je na korupciju u zdravstvu te outsourcing zdravstvenih usluga. "Piše mi čovjek da se u Slavonskom Brodu za zapošljavanje mora platiti 4 do 5 tisuća eura. Ne znam je li to točno, ali poznavajući način kako HDZ-a funkcionira - to me ne bi čudilo", rekao je.

Osim problema odlaska liječnika apostrofirao je i problem loše hrane u bolnicama. "Hrana u hrvatskim bolnicama je katastrofa. Za večeru dobijete acidofil, dvije šnite kruha i šniticu sira i salame", rekao je.

Robert Jankovics (Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika) ocijenio je neprihvatljivo da se cijeli postupka opoziva pokreće zbog tragičnog događaja, dok je njegov kolega iz kluba Kažimir Varda zaključio da su ministru Kujundžiću "prišivene sve bolesti zdravstva od 19 stoljeća do danas.

"Smeta me i što ste ga maltene proglasili grobarom zdravstva i čovjeka kad ste rekli da je pridonio rastu mortaliteta, što je optužba koja je i nekolegijalna jer dolazi od kolega liječnika", kazao je Varda.

Oporba: Postoje 52 razloga zašto Kujundžić više ne može biti ministar

Prije dva tjedna ujedinjena saborska oporba je na konferenciji za medije objavila da je skupila potreban 31 potpis i u saborsku proceduru uputila zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića. Zahtjev su potpisali zastupnici SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida, a u zajedničkom istupu podsjetili su na "52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva".

"Ministar Kujundžić u dvije godine mandata propustio je učiniti puno toga pa je zdravstvo danas na nižim granama nego kada je preuzeo funkciju“, ocijenila je Mostova Ines Strenja Linić.

"Nije pokrenuo nijednu reformu"

Nabrojila je da Kujundžić nije pokrenuo nijednu reformu, nije organizirao hitnu helikoptersku ni brodsku službu, propustio je donijeti Nacionalni plan za borbu protiv raka, kao i Nacionalni plan razvoja bolnica, uspostaviti učinkovite preventivne preglede, organizirati prioritetne liste, nije donio mjere za ostanak zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, nije osnovao središnji registar medicinske opreme, nije napravio da transportni T2 timovi postanu reanimacijski, propustio je unaprijediti rad Domova zdravlja, reorganizirati rad HZZO-a, nije akreditirao i kategorizirao zdravstvene ustanove, a čak je, kako je ocijenila, pokušao utjecati i na pravosuđe u slučajevima kada su neki sudovi donijeli presude u korist liječnika i medicinskih sestara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara