Sabor: Osim SDP-a i HNS-a, klubovi podržali izmjene Obiteljskog zakona

PREDLOŽENE izmjene Obiteljskog zakona podržala je danas većina parlamentarnih klubova, a protive im se SDP i HNS koji smatraju da je uglavnom riječ o kozmetičkim izmjenama koje neće donijeti boljitak za građane.

Marija Bajt (Klub HDZ-a) pozdravila je mogućnost posredovanja centara za socijalnu skrb kod razvoda brakova bez maloljetne djece, ocjenjujući da će to rezultirati razvodima s manje sukoba, da će se bračni drugovi lakše dogovoriti.

Pozdravila je predloženu definiciju majke, koja taj status priznaje isključivo ženi koja je dijete rodila.

Takvoj se definiciji usprotivio dio oporbe, upozoravajući na slučajeve u kojima su liječnici pacijenticama uzimali jajne stanice bez njihova znanja i pristanka.

"Ovakvim bi se zakonskim rješenjem amnestiralo neke liječnike za koje, u posljednje vrijeme, postoji opravdana sumnja da su zlouporabili svoj položaj i oštetili pacijentice", upozorila je Alenka Košiš Čičin-Šajin (Klub HNS/PGS-a).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milanka Opačić (Klub SDP-a) usprotivila se mogućnosti posredovanja u mirenju kod razvoda brakova bez uzdržavane djece, ocjenjujući da ne može imati bitne pozitivne učinke, a da će opteretiti centre za socijalnu skrb, koji ionako imaju previše posla oko olakšavanja trauma djeci koju roditelji često instrumentaliziraju u postupku razvoda.

Usprotivila se i predloženoj šestomjesečnoj odgodi osnivanja obiteljskih odjela na sudovima, ocjenjujući da, zbog takvih odgoda, odjeli nikad neće ni zaživjeti.

Pozdravila je predviđeno osnivanje jedinstvenog očevidnika djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, upozoravajući da je za ubrzanje postupka posvojenja bitnije brže odlučivanje centara za socijalnu skrb o oduzimanju skrbi nad djecom nemarnim roditeljima.

Uz podršku predloženim izmjenama, Đurđa Adlešić (Klub HSLS/DC-a) ponovno je predložila osnivanje državnog fonda za isplatu alimentacija samohranim majkama, upozorivši da se ne isplaćuje 60 posto alimentacija, a 80 posto ih se utjeruje sudskim putem.

Slaven Letica (Klub HSP-a) predložio je da se Obiteljski zakon tretira kao organski, da se pojam razvod zamijeni pojmom rastava, jer je razvod, tvrdi, hrvatskom jeziku nametnut iz Beograda.

Iako nevezano uz temu rasprave, Letica se zauzeo za strogu zabranu pušenja u saborskim prostorijama. "To je neizdrživo, jučer me strašno bolila glava", naglasio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara