Sabor: Pitanje vraćanja JMBG-a u osobnu iskaznicu podijelilo klubove

PITANJE da li vratiti matični broj, bivši JMBG, na osobnu iskaznicu ili ne podijelio je danas parlamentarne klubove u saborskoj raspravi o HSLS-ovom prijedlogu izmjena zakona o matičnom broju i o osobnoj iskaznici.

Dok oporbeni klubovi drže da je brisanje JMBG-a iz osobne iskaznice na temelju prošlogodišnjih zakonskih izmjena nanijelo štetu građanima i zakompliciralo im svakodnevni život, vladajući klubovi smatraju da JMBG nije nužni oblik identifikacije građana, upozoravajući da se njegovom primjenom krše ustavna prava na tajnost osobnih podataka.

Ipak, svi su klubovi suglasni da se zakon u praksi ne provodi, jer banke i druge institucije i dalje od građana traže JMBG, iako to po zakonu ne bi trebale činiti.

Željko Glavan je u ime Kluba HSLS-a, kao predlagatelja zakonskih izmjena, rekao da je Sabor prošle godine donio još jedan neprovediv zakon, koji je građanima nanio nepotrebnu štetu i "zaustavio ih pred zidom birokracije".

"Kako možemo govoriti o sigurnosti sustava ako se kradu slike i cure podaci iz Banskih dvora, a s druge strane licemjerno štitimo građane od davanja nepoželjnih informacija", kazao je Glavan.

Zauzeo se da se svakom građaninu dozvoli da sam odluči hoće li nekome pokazati matični broj ili ne, upozorivši da će promjena sustava zbog ukidanja JMBG-a zahtijevati velike novce koje će platiti porezni obveznici.

Takav stav podržava i Klub HDZ-a, jer, smatra Ivan Jarnjak, Hrvatskoj još uvijek treba JMBG kao oblik identifikacije građana, a i zbog "vrlo snažne i krute birokracije koja ugrožava građane".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je sigurnost građana više ugrožena zbog toga što se ne primjenjuje Zakon o sigurnosnim službama, te predložio da Vlada u roku od godinu dana izradi zakonska rješenja koja bi štitila interese i sigurnost građana pred državnom upravom.

Damir Kajin (Klub IDS-a) smatra da je brisanje JMBG-a bila "nepotrebna improvizacija koja je Hrvatskoj nanijela velike štete", te podržao HSLS-ov prijedlog.

Zauzeo se da se pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti omogući da se na iskaznici slikaju s maramom, da u sredinama u kojima je utemeljena dvojezičnost, iskaznice sadrže i pismo tih manjina.

Mato Arlović (Klub SDP-a) upozorio je da po Zakonu o osobnoj iskaznici JMBG nije broj kojim se osoba identificira, već sama iskaznica koja sadrži sve podatke potrebne za identifikaciju (slika, spol, datum rođenja, državljanstvo, prebivalište itd.).

Nezakonito je neovlašteno ulaziti u osobne podatke građana i Sabor mora štititi njihova ustavna prava, rekao je Arlović i pozvao Vladu da donese mjere koje će osigurati provedbu zakona.

Vilim Herman (Klub Libre) drži da se ne smije požurivati u zakonskim izmjenama, te predložio Saboru da zaduži Vladu da izradi novi koncept sustava matičnog broja i zakonska rješenja koja bi ga uredila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara