Sabor: Podrška godišnjem izvješću HNB-a

IAKO podržavaju godišnje izvješće Hrvatske narodne banke, oporbeni klubovi u Hrvatskom saboru upozorili su na lošu strukturu BDP-a, te na zabrinjavajući porast vanjskog duga, koji bi, kažu, mogao dovesti do južnoafričkog sindroma.

Jadranko Mijalić (Klub HSLS-a) upozorio je na, kako kaže, katastrofalnu strukturu BDP-a, u kojoj najveću ulogu ima potrošnja građana bazirana na zaduživanju.

Upozoravajući na zabrinjavajući porast vanjskog duga, zbog zaduživanja poslovnih banaka u inozemstvu, Mijalić je ocijenio kako je time "napuhana zaduženost hrvatskih građana", što bi, upozorava, moglo dovesti do lanca osobnih bankrota i južnoameričkog sindroma.

Ne ohrabruje, kaže Mijalić, ni porast investicija na području građevinarstva, jer je riječ o kratkoročnom trendu, koji će naglo splasnuti.

Upozorio je i na pad izravnih stranih ulaganja od 37 posto u prošloj godini.

Izrazio je sumnju u ispravnost gospodarenja deviznim rezervama, ističući kako je nejasno gospodari li se rezervama na maksimalno profitabilan način s minimalnim rizikom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i da u Izvješću nije spomenuta reforma kontrolnog sektora HNB-a, koji, po Mijalićevu mišljenju, nije dobro reagirao u u slučaju Riječke banke.

Podatke o tome koliko je uspješno riješen slučaj Riječke Banke od guvernera Rohatinskog zatražio je i Tonči Tadić, koji je, u ime Kluba HSP/HKDU-a, zatražio i podatke o Dubrovačkoj banci, koju je kaže, nezakonito prodala Državna agencija za sanaciju banaka (DAB).

Od Vlade je zatražio da poništi tu prodaju, da dovrši objedinjavanje državnog portfelja, da gospodarenje portfeljom prenese isključivo na Fond za privatizaciju, te da ukine DAB.

"Uz 160 posto dobiti banaka, Hrvatska ne treba agenciju za njihovu sanaciju", rekao je Tadić.

Njegovu se mišljenju usprotivio Ante Markov (Klub HSS-a), ocjenjujući da je DAB potreban upravo kao "osigurač" kako se ne bi ponavljale bankarske krize, poput one u Riječkoj banci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara