Sabor: Produljeni rokovi za kandidiranje za nagradu ´Zlatni grb´

HRVATSKI sabor produljio je jutros, na prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a, rokove za podnošenje kandidatura za saborsku nagradu Zlatni grb i tako otklonio spor koji je nastao zbog roka kandidiranja predsjednika države Stjepana Mesića za tu nagradu.

Sabor je prihvatio HDZ-ov prijedlog izmjena Zakona o Zlatnom grbu, kojima je rok za podnošenje kandidatura za tu nagradu pomaknut s 30. ožujka na 15. travnja, a rok u kojem se Sabor treba očitovati o kandidaturama s 30. travnja na 25. svibnja.

Spor oko saborske nagrade nastao je nakon što je kandidatura predsjednika Mesića pristigla iza zadanog roka.

HNS-ova predsjednica Vesne Pusić smatrala je da je odbacivanje kandidature neopravdano, budući da je i Odbor za dodjelu Zlatnog grba kasnio s odlukom o valjanosti kandidatura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Današnjom izmjenom Zakona, sve su kandidature postale valjane.

Za nagradu su, uz predsjednika Mesića, kandidirani i potpredsjednici Sabora Vlatko Pavletić i Baltazar Jalšovec, predsjednik SNS-a Milan Đukić, predsjednik te potpredsjednik Udruge povratnika Vukovara Dragutin Glasnić i Željko Sabo, udruga GONG, a na prijedlog Hrvatskoga novinarskog društva, kandidirani su i umirovljeni saborski izvjestitelji Slobodne Dalmacije i Hrvatskog radija Josip Šmidt i Jasenka Dudić.

Riječ je o priznanju što bi ga za poseban doprinos razvoju parlamentarizma i demokracije Hrvatski Sabor ove godine trebao dodijeliti po prvi put, na Dan Hrvatskog sabora, 30. svibnja. Zlatni se grb dodjeljuje jednom godišnje dvjema fizičkim i jednoj pravnoj osobi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara