Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o brdsko-planinskim područjima

U Hrvatskom saboru počela je rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o brdskoplaninskim područjima, kojima bi se povlastice jedinica lokalne samouprave i ljudi na tim područjima izjednačile s povlasticama na područjima posebne državne skrbi i otocima.

Riječ je o zakonskom tekstu, donošenje kojeg je Vlada predlagala u hitnom postupku, no saborski zastupnici to su odbili ocijenivši da je zakonski prijedlog neprecizan, s brojnim nejasnoćama.

Dok se u Saboru raspravljalo, u saborske klubove prispjelo je pismo nekolicine načelnika gradova i općina s brdsko-planinskih područja u kojem mole da što prije donesu predložene izmjene kako bi ta područja predviđene povlastice mogla ostvariti već u drugoj polovici ove godine.

To je pismo potaknulo zastupnika Ivu Škrabala (Klub Libre) da izrazi žaljenje jer se odustalo od prihvaćanja po hitnom postupku Vladina prijedloga izmjena i dopuna Zakona o brdsko-planinskim područjima. Škrabalo je preporučio da se dva čitanja predloženih izmjena završe do kraja sljedećeg tjedna kako bi se promijenjeni zakon mogao primjenjivati već od 1. srpnja.

No to su odbili klubovi zastupnika drugih stranaka, navodeći da Vlada nije poštovala zakonski rok od 90 dana za donošenje podakata za provedbu Zakona o brdsko-planinskim područjima, koji je prihvaćen u siječnju prošle godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago Krpina (Klub HDZ-a) ocijenio je neukusnima primjedbe ministra obnove, javnih radova i graditeljstva Radimira Čačića, koji je danas na konferenciji za novinare optužio Hrvatski sabor da kasni u primjeni Zakona.

"Ministar u svojoj bahatosti optužuje Sabor, želeći postići demagoški učinak na načelnike i gradonačelnike u brdsko-planinskim područjima", kazao je Krpina. Dodao je da je "nepoštivanje rokova Vladi prešlo u naviku, u čemu je podupire saborska većina".

Zastupnik Dragutin Vrus (Klub SDP-a) rekao je kako mu smeta Čačićevo "agresivno guranje prijedloga kroz saborsku proceduru", kao i činjenica da je ministar izvrijeđao saborskog potpredsjednika Matu Arlovića, nazvavši ga "bolesnikom".

"Da je Čačić na vrijeme uložio toliko truda, brdsko-planinska područja već bi uživala u blagodatima toga zakona", kazao je SDP-ov zastupnik Vrus.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara