Sabor sutra o novim porezima i novim poreznim stopama

Hrvatski sabor sutra će se baviti paketom poreznih zakona u kojemu je i prijedlog da se kod poreza na dohodak uvede nova stopa od 45 posto, te prijedlog da se na premije kasko osiguranja automobila uvede novi porez od deset posto. L

Raspravom o poreznim zakonima, Sabor ulazi u peti tjedan rada, na koncu kojega će donijeti državni proračun za iduću godinu.

Izjašnjavanje o 429 amndamana podnijetih na proračun te o samom proračunu najavljeno je za petak, 6. prosinca.

U Saboru kažu da bi se, ne stige li se posao oko proračuna završiti u petak, moglo zasjedati i u subotu.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, o kojima će Sabor sutra raspravljati, predlaže se da se uz stope poreza od 15, 25 i 35 posto uvede i nova, četvrta stopa od 45 posto kojom bi se oporezovali mjesečni dohotci veći od 21.000 kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porez na dohodak ne bi plaćali poljoprivrednici koji od države dobivaju dohodovnu potoru (600 kuna mjesečno po članu staračkog kućanstva), dok bi poljoprivrednici koji dobivaju poticaje plaćali taj porez, ali u paušalnom iznosu.

Vlada je odustala od prvotne ideje da građani sami prijavljuju svoju imovinsku karticu, a njen je novi prijedlog da evidenciju o imovini ustroji Porezna uprava.

Iz Vlade pred Sabor stiže i prijedlog da se uvede novi porez od deset posto na premije kasko osiguranja automobila, što znači da će skupi kasko od iduće godine biti još skuplji.

Sabor će sutra raspraviti i izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave koje trebaju povećati udjel tih jedinica u porezu na dohodak, te izmjene Općeg poreznog zakona kojima bi se Poreznoj upravi ukinula mogćnost da odobrava obročnu otplatu poreznog duga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara