Sabor sutra o odgodi smanjenja stope PDV-a

HRVATSKI sabor sutra će nastaviti 7. sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena zakona o PDVu, kojim je Vlada predvidjela da se smanjenje stope tog poreza, predviđeno od početka 2005., odgodi do daljnjega.

Odgoda primjene 20-postotne stope PDV-a Saboru je predložena u hitnom postupku, nakon izvanredne sjednice Vlade, sazvane radi teškog stanja u državnim financijama, čiji je uzrok, tvrdi Vlada, u neevidentiranim obvezama iz prošlog mandata.

Vlada je izišla i s novim podacima o prošlogodišnjem proračunskom deficitu, koji se ne slažu sa službenim prošlogodišnjim podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, bivša je vlada MMF-u prikazala proračunski deficit od 4,5 posto, a po procjenama sadašnje vlade taj je deficit iznosio između 5,9 i 6,7 posto BDP-a.

Vlada Ive Sanadera tvrdi i da će ove godine iz državnog proračuna morati izdvojiti 3,5 milijardi kuna za neevidentirane obveze.

Te je tvrdnje odbacio bivši premijer i predsjednik SDP-a Ivica Račan, ističući da je jedino pitanje prikazuju li se ulaganja kao deficit u prošloj ili ovoj proračunskoj godini.

Za krizu proračuna Račan krivca vidi u nerealnim predizbornim obećanjima aktualne vlasti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara