Sabor sutra raspravlja o Buljevu prijedlogu da se potpuno zabrani GMO

Sabor sutra raspravlja o Buljevu prijedlogu da se potpuno zabrani GMO

Foto: FAH

SABOR će sutra raspravljati o prijedlogu Mostova zastupnika Mire Bulja da se uvede potpuna zabrana uzgoja, uvoza i stavljanja na tržište genetski modificiranih organizama (GMO) na cijeloj državi, uz ograničenu mogućnost korištenja u medicinske svrhe.

Gotovo sve županije zabranile su GMO na svojim područjima, pa je logično da se isto zakonski uredi na cijelom području Republike Hrvatske, argumentira Bulj u svom Prijedlogu zakona o zabrani genetski modificiranih organizama.

U njegovoj izradi vodio se potrebom zaštite zdravlja i ekološka proizvodnje. U Hrvatskoj je trenutno oko 750.000 hektara neobradivih površina koje su više nego podobne za ekološku proizvodnju, uvjerava zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada predlaže saboru da ne prihvati Buljev prijedlog, objašnjava da ga u "ovom trenutku" ne podržava jer smatra da je u suprotnosti s odredbama važećeg zakonodavstva EU-a, a njegovim donošenjem nastala bi pravna praznina i hrvatsko zakonodavstvo više ne bi bilo usklađeno s propisima EU-a.

Buljev prijedlog nisu prihvatili ni nadležni saborski odbori.

Sabor će raspraviti i prijedlog Ivana Lovrinovića i Kluba HSS-a da se izmjeni Zakon o šumama te glasovati o ovaj tjedan odrađenim aktima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara