Sabor: Tek sutra o dodatku od 0,5 za plaće dužnosnika

HRVATSKI sabor tek sutra će odlučiti hoće li obvezati Vladu da izradi sustavni model dužnosničkih plaća u kojem bi im se priznalo i pravo na dodatak od 0,5 posto na svaku godinu staža, a maksimalno do 20 posto.

Stoga je za sutra odgođeno i glasovanje o izmjenama zakona koji uređuju obveze i prava državnih dužnosnika te plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Prijedlog da se Vladi u zadaću stavi spomenuta obveza, s tim da se institut 0,5 posto primjenjuje tek od siječnja 2004., Saboru je prenio zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač.

No, za Klub HSS-a to je neprihvatljivo i upitno, jer se njime, kako kaže Luka Trconić, ne rješava postojeći pravni vakuum, nego se produljuje i na iduću godinu.

Sada je vrijeme da se taj vakuum riješi i priznaju naknade za radni staž od 0,5 posto, a da bi se konačno primjenjivao Zakon o radu koji jednako regulira prava svih zaposlenika, rekao je Trconić.

S tim se suglasio i Ivo Škrabalo (Libra) tvrdeći da vraćanje tog prava dužnosnicima ne dira proračun za iduću godinu.

Opetujući Vladin stav da u idućoj godini neće biti povećanja plaća i koeficijenata, potpredsjednik Vlade Goran Granić odgovorio je da se problem (dodatka od 0,5 posto) može riješiti ako se smanje koeficijenti za razinu prosjeka prava koja se ostvaruju stažom.

U tom slučaju, s primjenom bi se moglo krenuti već početkom 2003., rekao je Granić.

Stav je dijela saborskih odbora i klubova da institut 0,5 posto, koji postoji po Zakonu o radu, treba koristiti i kod izračuna dužnosničkih plaća. To bi, smatraju, trebalo ugraditi u zakone koji se odnose na plaće državnih i pravosudnih dužnosnika, makar u proračunu za 2003. za to nisu predviđena sredstva.

Sabor je donio Zakon o Zavodu za školstvo, nakon čega je određena još jedna stanka. Zatražio ju je KLub HDZ-a zbog konzultacija oko glasovanja o odluci da se u mirovnu misiju UN-a u Afganistan pošalju 44 pripadnika Vojne policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara