Sabor u petak mijenja Poslovnik

Sabor u petak mijenja Poslovnik
Foto: Hina
 
SABORSKI zastupnici radni tjedan, posljednji prije uskrsne stanke, započinju sutra raspravom o planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a te izmjenama zakona iz resora obrane, a za ujutro je najavljena i sjednica Odbora za Ustav nakon koje bi se konačno trebalo znati jesu li vladajući i oporba postigli dogovor oko saborskog Poslovnika.
 
Izmjene zakona o obrani i službi u oružanim snagama
 
Izmjenama zakona o obrani te službi u oružanim snagama cilj je povećanje funkcionalnosti i spremnosti Hrvatske vojske i podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika, časnika, službenika i namještenika.
 
Zakonom o obrani dodatno se uređuje definiranje pojmova te predlaže da se za Oružane snage RH koristi i naziv Hrvatska vojska, a da se naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana promijeni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.
 
Izmjenama Zakona o obrani jasnije se definiraju prava i obveze pričuvnog sastava, što bi trebalo omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga te osigurati veću operativnost u provedbi zadaća utvrđenih zakonom i strateškim dokumentima.
 
Izmijeni li se zakon, vraća se plaćanje rada
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izmijeni li se Zakon o službi u OSRH vratit će se plaćanje rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te će se uvesti posebne naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu.
 
Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s onim EU-a za tekuću godinu predviđa donošenje, izmjene ili dopune ukupno 59 zakona kojima se u hrvatsku legislativu preuzima nova pravna stečevina Unije, čime Hrvatska mijenja svoje zakonodavstvo paralelno s drugim zemljama članicama.
 
U petak bi Sabor trebao napokon izmijeniti Poslovnik
 
Vladajući i oporba su se u četvrtak približili kompromisu koji bi mogao rezultirati odustajanjem SDP-a od njihovih 400-tinjak amandmana u zamjenu za dva ključna, no konačna bi se odluka trebala znati nakon sjednice Odbora za Ustav.
 
SDP povlačenje svojih amandmana uvjetuje pristankom vladajućih da saborske stanke prvog dana zasjedanja u tjednu budu u jutarnjem terminu, a u ostale dane između 13 i 14,15 sati, kao i da predsjednik Sabora, uz potpis 30 zastupnika, na raspravu stavi neku od oporbenih točaka koja je na dnevnom redu 60 dana.
 
Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk kazao je kako bi SDP-ovci o Poslovniku glasali po savjesti, no iz HDZ-a uzvraćaju kako bi SDP-ova spremnost na kompromis, osim povlačenja amandmana, morala uključivati i potvrdu da će prihvatiti novi Poslovnik.
 
Šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić je prošlog tjedna potvrdio spremnost vladajuće stranke na kompromis oko dva ključna SDP-ova amandmana, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković na kraju prošlotjednog zasjedanja najavio da bi Sabor u petak napokon trebao izmijeniti svoj Poslovnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara