Sabor: Većina klubova podržala prijedlog novog Zakona o obitelji

VEĆINA parlamentarnih klubova danas je u Saboru podržala Vladin prijedlog zakona o obitelji, braku i izvanbračnim zajednicama, ali ih se većina usprotivila uvrštavanju u isti zakon prava koja se odnose na obitelj, i onih koja se odnose na izvanbračnu zajednicu, posebno onu istoga spola.

Izričito protiv vladinog prijedloga bili su klubovi zastupnika HDZ-a, HSP-a i HB-a, posebno zbog odredaba koje reguliraju izvanbračnu zajednicu osoba istoga spola, te mogućnost da posvajaju djecu, kao i zbog odredaba koje dopuštaju brak između bratića i sestrični.

Vladu su optužili da je novi zakon predložila samo kako bi ozakonila istospolne zajednice, te da tu tendenciju želi nametnuti hrvatskom društvu. Stoga su zatražili da se prava izvanbračih zajednica reguliraju posebnim zakonom kako bi se u društvu sačuvala institucija raznospolonog braka i obitelji.

Svi klubovi podržali su predloženo povećanje dobne granice za posvojitelje s dosadašnjih 35 na 45 godina te ukidanje svih administrativnih zapreka za posvojenje.

Koalicijski klubovi podržali su donošenje zakona, ali se HSS žestoko usprotivio izjednačavanju prava izvanbračnih zajednica s onima osoba istoga spola.

Ljubica Lalić kazala je da se HSS protivi legalizaciji istospolne izvanbračne zajednice jer je to protuprirodno, te da bi uvelo nesigurnost u obitelj, zbog čega se zauzela da se prava takvih zajednica reguliraju posebnim zakonom.

´Ne smijemo osuđivati osobe koje teže istospolnim zajednicama, ali ih vrijednosno ne smijemo izjednačavati s obitelji i heteroseksualnom izvanbračnom zajednicom. Homoseksualne bi osobe trebali uputiti u psihološka savjetovališta gdje bi ih se dovelo do spoznaje o privlačenju osoba suprotnog spola´, istaknula je.

Jadranka Kosor se u ime Klub HDZ-a također usprotivila zakonskoj regulaciji istospolne zajednice, a protiv je bila i odredbi da se u iznimnim slučajevima može dopustiti brak u četvrtom koljenu. ´To bi bila dvojbena poruka mladima i protivno svjetonazoru našeg društva´, istaknula je.

Od Vlade je zatražila da što skorije Saboru predloži zakon o zabrani kloniranja.

I Klub DC-a protiv je uređenja odnosa istospolnih zajednica u ovom zakonu, kazala je Vesna Škare Ožbolt. Složila se s ukidanjem maloljetničkih brakova, kao i s odredbom da se dijete uz posredovanje suda samo opredijeli s kojim će rastavljenim roditeljem nastaviti živjeti.

Miroslav Rožić (Klub HSP/HKDU) zauzeo se za razdvajanje zakona na onaj koji se odnosi na obitelj i onaj o pravima izvanbračnih i istospolnih zajednica, koje smatra neprihvatljivima za hrvatsko društvo.

S njim se složio i Krunoslav Gašparić (Klub HB). Zauzeo se da posvojitelj djece mora, a ne, kako je predloženo, da može biti hrvatski državljanin, te za ukidanje administrativnih prepreka za posvajanje djece.

Klub SDP-a podržava ozakonjenje istospolne zajednice jer i homoseksualni parovi imaju pravo na izbor i način života te zaštitu ljudskih prava, ustvrdila je Milanka Opačić. Zauzela se za ukidanje posredovanja kod brakova koji nemaju djece, te za nužno posredovanje kod brakova s djecom.

Đurđa Adlešić (Klub HSLS) podržala je predloženi zakon, iako, kako je kazala, ne vidi razloga za donošenje novoga zakona kada se izmjenama i dopunama mogao poboljšati postojeći.

Vesna Pusić (Klub HNS/PGS/SBHS) zauzela se da se zlostavljači djece gone po službenoj dužnosti, a ne samo za zanemarivanje roditeljske dužnosti, te za pooštravanje sankcija protiv tih nasilnika.

Predloženi zakon podržali su i klubovi Libre i LS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara