Sabor: Zastupnici zadovoljni novim zakonom o proračunu

SABORSKI zastupnici i klubovi pohvalili su popodne konačan prijedlog novog Zakona o proračunu, ističući da donosi niz pozitivnih novina.

Osnovna je prednost toga zakona, smatra Dubravka Horvat (Klub SDP-a), cjelovito uređenje proračunskog sustava, njegovo usklađivanje s međunarodnim propisima i kriterijima Europske unije.

Samo kada postoje jasna i cjelovita pravila proračun može biti učinkovit i transparentan, drži Luka Roić (Klub HSS-a), zadovoljan što se u zakonu konačno definira što je državni, a što javni dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podršku zakonu, pod uvjetom da se prihvate njegovi prijedlozi, najavio je i Klub oporbenog HDZ-a koji traži da se u zakon ugradi mogućnost obročne otplate te tzv. podjela mogućeg zaduženja - između države, županija te gradova i općina.

Ako se država može zadužiti pet posto, onda neka na državu "otpadne" 3,75 posto, a na gradove i općine 1,25 posto, ilustrirao je HDZ-ov prijedlog Ivan Šuker, tvrdeći da će bez toga lokalne jedinice doslovno životariti i neće moći ulagati u infrastrukturu.

Željko Glavan (HSLS) dobrim drži što se uvodi ograničenje zaduženja, no problem vidi u činjenici što se ograničenja tiču lokalnih jedinica, dok Vlada istodobno ima prevelike ovlasti u zaduživanju i, pogotovo, davanju jamstava.

O predloženom Zakonu o proračunu Sabor će glasovati idućih dana, u nastavku 32. sjednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara