Sabor završio današnji rad raspravom o pripadnicima HVO-a

HRVATSKI je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o sporazumu s BiH temeljem kojega će Hrvatska skrbiti o invalidima i obiteljima poginulih pripadnika HVO-a.

Riječ je o ugovoru kojim se Hrvatska obvezuje da će do kraja ove godine zbrinuti 850 obitelji poginulih pripadnika HVO-a, a u iduće dvije godine oko 4000 ratnih invalida HVO-a kojima do sada nije bio riješen status.

Po zakonu koji je u BiH na snazi od 1. siječnja, ta će država ratnim stradalnicima isplaćivati mjesečne invalidnine od oko 50 konvertibilnih maraka, a Hrvatska će im isplaćivati razliku do prosječne mirovine ratnog vojnog invalida u Hrvatskoj, koja iznosi oko 5000 kuna.

Provedba ovoga zakona državni bi proračun godišnje koštala oko 116 milijuna kuna.

Podršku predloženom sporazumu najavili su klubovi HDZ-a, HSP-a, i SDP-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovci i HSP-ovci upozorili su, međutim, da Vladine projekcije ne uključuju i oboljele od PTSP-a, koji će, smatraju, vrlo brzo podnijeti zahtjeve da se i njima prizna status ratnih invalida.

IDS-ovac Damir Kajin kazao je, pak, kako oko predloženog sporazuma ima moralne dvojbe. Smatra, naime, da bi Hrvatska prije trebala izjednačiti mirovine boraca NOB-a s primanjima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Što se tiče pripadnika HVO-a, kazao je da ih je "u rat poslala bivša HDZ-ova vlada, pa je u redu da ih ona i obešteti".

Za tu je izjavu dobio opomenu predsjednika Vladimira Šeksa, koji ga je podsjetio na saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu i upozorio da "ne pokušava ponovno progurati tezu o agresiji Hrvatske na BiH".

Započetu će raspravu Sabor nastaviti sutra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara