Sabor završio raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o brdsko-planinskim područjima

HRVATSKI je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o brdskoplaninskim područjima.

U pojedinačnoj raspravi upozoreno je na lošu demografsku sliku, visoku nezaposlenost i gospodarsku nerazvijenost brdsko-planinskih područja.

Zastupnici su predlagali da se olakšaju uvjeti za ulazak pojedinih općina u brdsko-planinska područja i usprotivili se prijedlogu da se iz zakona izbace brojne povlastice koje brdsko-planinskim područjima daje sadašnji zakon.

Dio zastupnika smatra da se posljedice predložena ukidanja povlastica neće nadomjestiti ustupanjem poreza na dohodak i dobit jedinicama lokalne samouprave, jer su u nekim općinama zaposlenost i gospodarska razvijenost vrlo niske. U njima bi predložene zakonske izmjene smanjile poticanje zapošljavanja, demografsku obnovu i povratak stanovništva, čime bi se u pitanje dovela sama svrha Zakona, upozoravaju zastupnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacivši tvrdnje ministra obnove, javnih radova i graditeljstva Radimira Čačića, koji je Hrvatski sabor okrivio da kasni u provedbi Zakona o brdsko-planinskim područjima, zastupnici su i u pojedinačnoj raspravi podsjetili da Vlada kasni u izradbi provedbenih akata nakon donošenja Zakona u siječnju prošle godine.

Zastupnici su se složili da je potrebno što brže donijeti zakonske izmjene, koje bi omogućile primjenu Zakona već od 1. srpnja.

O tom i drugim zakonskim prijedlozima o kojima je danas završila rasprava Sabor bi trebao glasovati u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara