Sabor završio zasjedanje pojedinačnom raspravom o izmjenama ZOR-a

HRVATSKI sabor ovotjedno je zasjedanje završio pojedinačnom raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), u kojoj su se svi zastupnici zauzeli za nastavak socijalnog dijaloga između socijalnih partnera radi postizanja kompromisnog rješenja.

U raspravi su oporbeni zastupnici optuživali one vladajuće da su prevarili sindikate kako bi umanjili radnička prava, na što su zastupnici vladajuće koalicije odgovarali da umanjivanje dijela radničkih prava predlažu zbog rasta zaposlenosti.

Raspravu su obilježile i optužbe oporbenih zastupnika na račun Vlade da ništa nije učinila u zaštiti radnika i rastu zaposlenosti.

Vladajući zastupnici na te su optužbe odgovorili iznošenjem niza donesenih mjera koje su, kažu, pogodovale radnicima i smanjenju broja nezaposlenih.

Dorica Nikolić (HSLS) optužila je Vladu da je izigrala sindikate povlačeći poteze suprotne sporazumima koje je s njima sklopila i odbijanjem razgovora, te da su predložne izmjene ZOR-a ´krajnja nekorektnost prema socijalnim partnerima´.

´Ostavili su vas i politički i sindikalni partneri, a uskoro ćemo vidjeti hoće li vas ostaviti i građani´, poručila je Vladi.

Predsjedavajući Mato Arlović (SDP) uzvratio je da Vlada nastavlja razgovore sa sindikatima na razini tripartitne stručne skupine i najavio idući sastanak za 4. ožujka, a HSLS-ovoj zastupnici poručio je da ne pokušava dezinformirati javnost.

Josip Leko (SDP) ističe nužnost izmjena ZOR-a jer, tvrdi, nastavak zatečenog stanja neće doprinijeti gospodarskom i rastu zaposlenosti. Govoreći o instituciji rada na određeno vrijeme, Leko je ukazao na potrebu jasnog utvrđivanja strukture i ciljeva današnje privrede, a kako bi se ta institucija u svim oblicima znala i mogla primijeniti pod točno određenim uvjetima i rokovima (npr. radovi na određenom projektu ili sezonski rad).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jadranka Kosor (HDZ) upozorila je da bi predviđene odredbe oko rada na određeno vrijeme osobito pogoršale ionako loš položaj žena na tržištu rada. Posebno je izdvojila odredbu po kojoj bi se ženi zaposlenoj na određeno vrijeme isplaćivala naknada kao nezaposlenoj ´tek mizernih 900 kuna´.

Ljerka Mintas-Hodak (nezavisna zastupnica) smatra je da je Vlada krenula u reformu radnog zakonodavstva kako bi na radnike, kroz otpuštanje, prebacila teret smanjenja troškova gospodarstva. Vlada je socijalno neosjetljiva, ustvrdila je te dodala da, iako podržava fleksibilizaciju rada, ne može prihvatiti prijedlog izmjena ZOR- u sadašnjim socioekonomskim uvjetima.

Petar Žitnik (HSS) drži da izmjene i dopune ZOR-a nisu na tragu onoga što je ministar Vidović proklamirao, te predložio da se od njihova donošenja odustane do postizanja konsenzusa o tom pitanju.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović pozvao je socijalne partnere, sindikate i poslodavce da Vladi iznesu svoje prijedloge i primjedbe kako bi konačni tekst zakona bio na zadovoljstvo svih.

´Socijalni dijalog se vodi, Vlada je otvorena za sve aspekte svoga rada prema javnosti i socijalim partnerima´, rekao je.

Optužbe pojedinih oporbenih zastupnika da Vlada izmjene ZOR-a donosi pod stranim pritiscima i protiv interesa radnika, Vidović je nazvao ´paranojom koja nema stvarnih utemeljenja´.

Na zastupničke upite zašto Vlada ide u izmjene u zadnjoj godini mandata, Vidović je odgovorio: ´Čvrsto smo uvjereni da moramo biti odgovorni prema građanima do zadnjeg dana mandata´.

Sabor će 30. sjednicu nastaviti u srijedu, 5. ožujka, a na početku zasjedanja trebao bi glasovati o prijedlogu izmjena ZOR-a, odnosno hoće li ga prihvatiti kao prvo saborsko čitanje ili ga proglasiti prethodnom raspravom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara