Saborska oporba protiv ribolovno-ekološke zone, a za gospodarski pojas

VEĆINA oporbenih klubova u Hrvatskom saboru najavila je večeras da će se sutra usprotiviti Vladinu prijedlogu proglašenja ribolovnoekološke zone na Jadranu i zalagat će se za hitno proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa.

O Vladinu prijedlogu večeras se nije očitovao Klub HDZ-a koji će svoje stajalište podastrijeti sutra.

"EU, Slovenija i Italija neće prihvatiti ni ribolovno-ekološku zonu, pa kad se već konfrontiramo, bilo bi bolje proglasiti isključivi gospodarski pojas, pa zatim pregovarati", uvjeren je predsjednik DC-a Mate Granić.

Granić smatra da je gospodarski pojas bitno proglasiti prije Konferencije mediteranskih zemalja o ribolovnoj politici EU, koja će se 25. studenoga održati u Veneciji, jer će, drži, ozgledi za proglašenje gospodarskog pojasa nakon toga biti znatno manji ili nikakvi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSP-ovac Tonči Tadić oštro se protivi proglašenju ribolovno-ekološke zone koja, kako je kazao, nije priznat međunarodno-pravni institut. Ribolovno-ekološka zona nikoga ne obvezuje, pa bi Hrvatska, nakon njezina proglašenja, morala s drugim državama sklopiti dvostrane sporazume ako želi da i drugi poštuju njezinu odluku, objasnio je.

Tadić je naglasio da Konvencija UN-a o pravu mora poznaje isključivo teritorijalno more, međunarodne vode te vanjski, epikontinentalni i gospodarski pojas.

"O ribolovno-ekološkoj zoni nema ni govora", istaknuo je.

Proglašenju ribolovno-ekološke zone protivi se i IDS-ovac Damir Kajin, koji smatra da je umjesto te zone Vlada mogla predložiti proglašenje gospodarskog pojasa, s odgodom primjene od godinu dana, u tijeku kojega bi se razdoblja moglo pregovarati sa susjedima i EU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara