Saborska rezolucija o transferu Zvonka Bušića predana VE-u

IZASLANSTVO Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u srijedu je predsjedniku te skupštine Peteru Schiederu predalo Rezoluciju HS o transferu Zvonka Bušića iz SAD u Republiku Hrvatsku.

Kako je priopćeno, članovi izaslanstva su izrazili nadu da će se Vijeće Europe, sukladno odredbama Konvencije VE o transferu osuđenih osoba koje su potpisale i Republika Hrvatska i SAD, kod vlasti SAD zauzeti da se omogući povratak Zvonka Bušića, koji u SAD služi zatvorsku kaznu od 1976. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istodobno, izaslanstvo HS-a obavijestilo je Schiedera da će Republika Hrvatska sredinom idućeg mjeseca podnijeti svoju kandidaturu za prijem u EU te izraziti nadu da će VE kao najstarija europska asocijacija, podržati hrvatsku kandidaturu.

Predsjednik PSVE naglasio je da te zahtjeve prima kao znak povjerenja RH u Vijeće Europe i naglasio da će VE pružiti podršku ovim hrvatskim zahtjevima.

Saborsko izaslanstvo pod vodstvom Mirjane Ferić-Vac čine Zdravka Bušić i Ivo Škrabalo, a u njihovoj je pratnji kod predsjednika PSVE-a bio i voditelj Stalne misije Republike Hrvatske pri Vijeću Europe veleposlanik Neven Madey.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara