Saborski odbor i pododbor o problemima Hrvata u Crnoj Gori

ČLANOVI saborskog Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina te Pododbora za hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate izvan Domovine izrazili su danas nadu da će u Crnoj Gori uskoro početi raditi hrvatska škola, te da će se u dogledno vrijeme riješiti problemi s dobivanjem Domovnica i putnih isprava.

Na zajedničkoj sjednici Odbora i Pododbora predstavnici Hrvata iz Crne Gore upozorili su da se u nekim slučajevima na Domovnicu čeka i po dvije do tri godine, da nisu rijetki slučajevi da ju dobiju roditelji, ne i djeca. U posebno su teškom položaju, istaknuto je, mlađe osobe, s obzirom da od sredine 60-ih u Crnoj Gori nije bilo predviđeno da se u javne isprave upisuje nacionalna pripadnost.

Predstavnik MUP-a kaže da je dokazivanje pripadnosti hrvatskom narodu osjetljiv posao, da nisu rijetki slučajevi krivotvorenja dokumenata, da se mora provoditi dugotrajan upravni postupak.

Ipak, iznio je i ohrabrujuću informaciju da će se u tim poslovima surađivati s udrugama Hrvata, pa ako mišljenje udruge bude stajalo uz zahtjev za državljanstvom, MUP će ga uvažiti.

Glede školovanja, upozoreno je da se u tamošnjim udžbenicima još uvijek znaju naći tvrdnje o hrvatskom narodu kao neprijateljskom, spominju se posve iskrivljeni povijesni podaci.

Predstavnici Hrvata iz Crne Gore naglasili su da tamošnji Hrvati imaju i volje i energije, ali se moraju nasloniti na matičnu zemlju. Nekad su Hrvati iz Pertha bili bliže od Hrvata iz Crne Gore, primijetio je don Branko Sbutega, te upozorio da su u bilateralnim odnosima Hrvatske i Crne Gore bili redovno i sustavno prešućivani.

Naveo je da je od sredine 40-ih godina 20. stoljeća tekao proces izolacije hrvatske manjine od matice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Urgentnim drži osnivanje hrvatskog kulturnog centra.

Na sjednici su spomenuti i pozitivni pomaci u posljednjih nekoliko godina, a zasluge za to velikim dijelom pripadaju Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore (HGD).

Lani je u Tivtu osnovana Hrvatska građanska inicijativa koja je u lokalnom parlamentu, po prvi put u povijesti, dobila četiri mjesta, radi se na osnivanju Hrvatske građanske stranke koja bi djelovala na razini države, pokrenut je Hrvatski glasnik.

Unatoč tim pomacima, član Predsjedništva HGD Milenko Pasinović rekao je da s pesimizmom čeka skori popis stanovništva i upozorava da se hrvatska manjina svela na samo 1,1 posto (12.000), ukupnog stanovništva Crne Gore.

Kulturno bogatstvo Boke, poručio je, ne može pasti na leđa 1,1 posto Hrvata, i u očuvanju nacionalne svijesti nužna je pomoć Hrvatske.

Na sjednici je rečeno da se priprema sporazum o zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i Crne Gore, te opetovano kako bi, napokon, trebalo predložiti zakon o Hrvatima izvan Domovine.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara